Bolojan tace şi face. Consiliul Local va fi chemat să voteze forma finală a Planului Urbanistic General al oraşului în forma susţinută ani de zile de edil. „Biblie” a dezvoltării oraşului, documentul s-a aflat aproape trei ani în diferite forme de dezbatere publică, fără să sufere însă nicio modificare!

„Nu pot să spun că au fost preluate în PUG sugestii majore făcute de orădeni”, recunoaşte Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

PUG cu final aşteptat...

Primarul Ilie Bolojan (foto) nu se dezminte. Edilul a convocat pentru joi o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru adoptarea formei finale a noului PUG al Oradiei. Odată adoptat, documentul va dicta liniile directoare ale evoluţiei oraşului pentru următorii 30 de ani, fie că este vorba de reguli de construire şi amenajare a clădirilor, stabilirea intravilanului sau a zonelor protejate.

Realizat de firma Planwerk, pentru 759.000 lei, noul PUG transpiră prin toţi porii ideile edilului. Documentul prevede, aşa cum Bolojan propunea încă din aprilie 2013, demolarea a 20 de case de pe partea dreaptă a străzii Avram Iancu, până la frontul stradal al sediului Pompierilor. Măsura ar fi menită să lărgească artera, oferind spaţiu suplimentar pietonilor şi bicicliştilor. În compensare, PUG-ul recomandă, exact cum spunea primarul, realizarea unui inel ocolitor al zonei centrale, pe direcţia Decebal, Menumorut, Petofi, Magheru şi Sucevei - stradă care va fi la rândul ei lărgită, prin demolarea unui rând de case, pentru fluidizarea circulaţiei.

Deja se aplică!

Ce nu ştiu orădenii este că, deşi teoretic se află în dezbatere, PUG-ul deja se aplică. „Blocul care se construieşte pe strada Sucevei ţine cont de faptul că artera urmează să se lărgească şi este mai retras de la frontul stradal”, recunoaşte Adriana Lipoveanu (foto). Opoziţia locuitorilor de pe cele două străzi, care se tem că-şi vor vedea casele demolate, nu a impresionat municipalitatea. „Pentru a elimina traficul din zona centrală se impune realizarea acestui inel ocolitor şi lărgirea străzii Sucevei”, spune Lipoveanu. Primăria va stabili ulterior care din cele două fronturi de case va fi demolat.

De asemenea, dacă în 2013, când au început dezbaterile pe PUG, primarul Bolojan prezenta doar ca idee extinderea centurii ocolitoare din Calea Sîntandreiului, peste câmpuri, până în Calea Borşului, documentele preliminare au fost deja finalizate şi depuse la CNADNR pentru demararea investiţiei.

În paralel, municipalitatea a început şi demersurile pentru exproprierea orădenilor care deţin proprietăţi adiacente actualei centuri, pentru a putea realiza un drum colector. Şoseaua va trece la un pas de pompa benzinăriei Rompetrol şi pe sub geamurile pensiunii Varadia, cărora le va închide accesul direct la centură, „omorându-le” vadul comercial.

Opoziţia proprietarilor afectaţi n-a contat nici aici. „Legea prevede realizarea de drumuri colectoare de-a lungul şoselelor de centură pentru evitarea accidentelor. PUG-ul a inventariat situaţiile în care acestea sunt necesare, urmând ca ele să fie amenajate”, zice directoarea. Iar porţiunea paralelă Căii Sântandreiului este prima pe listă...

Afară cu reclama!

PUG-ul a fost deja „instaurat” şi în ceea ce priveşte amenajarea de piste pentru biciclete de-a lungul pârâului Peţa sau construirea de pasaje peste şoseaua de centură, dar şi pe seama pieţei de publicitate stradală, pe care o limitează drastic. De altfel, Oradea este singurul oraş din ţară care a aplicat „la literă” Legea 183/2013 privind amplasarea mijloacelor de publicitate. Noul PUG restrânge şi mai mult aria de operare a firmelor, impunând noi zone protejate. Pe blocurile din strada Sovata, de exemplu, nu se vor mai putea pune mash-uri pentru că acestea vor fi declarate... monumente de arhitectură comunistă!

În plus, municipalitatea vrea să interzică, prin modificările aduse regulamentului de reclamă, aflate şi ele în „dezbatere publică”, expunerea de maşini în scop publicitar şi amplasarea de mijloace de publicitate tip prismă în tot oraşul, chiar şi în cele câteva amplasamente stabilite până acum. Ca o dublă măsură, evident discriminatorie, excepţie vor face prismele care popularizeză acţiunile Primăriei! Acestea vor putea fi amplasate oriunde în oraş, chit că municipalitatea n-a fost în stare, nici după o lună, să îşi adune, de pildă, reclamele la „Zilele Cetăţii”.

Este - nu-i aşa? - mult mai uşor de dispus, decât de făcut...