"De la începutul celei de-a doua campanii de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, adică din decembrie 2009, şi până la 1 martie 2011, în judeţul Bihor au beneficiat de toate cele trei doze de vaccin anti-HPV 2.024 de persoane de sex feminin", a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, şeful DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.

Potrivit acestuia, în aceeaşi perioadă, 2.217 persoane au beneficiat de prima doză de vaccin, iar 2.134 persoane de primele două doze. Până la sfârşitul anului 2011, persoanele din această a doua categorie trebuie să se prezinte la medicii vaccinatori pentru a primi schema completă, care cuprinde trei doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin.

Şeful DSP afirmă că se remarcă o creştere a adresabilităţii persoanelor de sex feminin la vaccinarea împotriva HPV, comparativ cu prima campanie desfăşurată în anii 2008-2009, când au fost vaccinate aproximativ 110 persoane.

Conform explicaţiilor date de Pîrcioagă, acest fapt se datorează atât includerii în campania de vaccinare a unor categorii de beneficiari mai mari (între 12 ani şi peste 24 ani), dar şi posibilităţii de a fi medici vaccinatori nu doar medicii şcolari, ci şi cei din specialitatea obstetrică-ginecologie.