Sunt tot mai multe cazuri de Covid în rândul procurorilor, judecătorilor şi grefierilor din Bihor, iar parchetele şi instanţele au luat măsuri suplimentare de protecţie. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, de pildă, grefierii care lucrează în același birou au fost distribuiţi în două ture, iar în situaţii excepţionale, procurorii pot opta şi pentru munca la domiciliu.  

"La Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, birourile de grefiere sunt aglomerate şi s-a optat pentru varianta de muncă prin alternare. Adică jumătate sunt dimineaţa la birou, ceilalți vin după-amiaza să-şi facă treaba pentru a doua zi. Marea pondere a procurorilor au birouri individuale, dar acolo unde sunt mai mulţi într-un birou, s-a optat pentru munca prin alternare sau la domiciliu", a declarat, pentru BIHOREANUL, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean.

Posibilitatea muncii la domiciliu, explică magistratul, s-a introdus printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea mai multor procurori din ţară, care lucrează în unităţi aglomerate, fără spaţii suficiente care să permită păstrarea distanţei sociale.  

"Dosarele aflate în supraveghere a urmării penale pot fi duse la domiciliu cu asumarea răspunderii integrităţii informaţiilor din dosar. Deci cine îşi duce acasă lucrarea, semnează că îşi asumă protecţia, integritatea şi confidenţialitatea documentelor. Oricum este vorba de cauze aflate deja în fază de finalizare, care nu conţin date operative sau alte informaţii care, divulgate, să prejudicieze actul de justiţie", a explicat procurorul general al Parchetului Curţii.  

"La instanţe e o problemă"

Potrivit lui Vălean, în prezent, în unităţile aflate în subordinea Parchetului Curţii de Apel Oradea numărul îmbolnăvirilor a crescut, dar e "sub control".

"Avem la Beiuş două doamne bolnave, o grefieră şi o doamnă procuror. La Parchetul Curţii sunt trei procurori bolnavi, unul de la Secţia judiciară şi doi de la secţia de Urmărire penală. Cei doi din urmă au soţiile judecătoare, confirmate la rândul lor cu Covid. La instanţe e o problemă. La Satu Mare, Secţia Penală a Tribunalului Satu Mare a rămas cu un singur judecător, din 6. Procurori bolnavi confirmaţi mai avem unul la Carei, unul Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare. La Aleşd avem un procuror carantinat, care a fost în contact cu o judecătoare confirmată. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor o avem pe doamna prim procuror adjunct în carantină, pentru că a intrat în dezbateri cu o doamnă judecător de la Tribunalul Bihor, confirmată cu Covid", descrie situaţia Vălean.

Magistratul recunoaște, însă, că această creştere a îmbolnăvirilor poate perturba situaţia cauzelor aflate pe rolul instanţelor. 

"Ne dă peste cap organizarea şi am discutat cu preşedinta Curţii de Apel situaţia. Există cauze importante, dosare cu informaţii stufoase care presupun strategii bine cunoscute şi lămurite de procurorii care de ani de zile intră în cauză. În aceste cauze, dacă procurorul se îmbolnăveşte, este foarte greu să transmiţi de la un lucrător la altul informaţiile. Încercăm să rezolvăm problema ca să nu tergiversăm cauzele importante, înlocuim procurorii pe complete, lucrăm în regim de avarie", a mai spus procurorul general al Parchetului Curţii. 

La Curtea de Apel, 7 persoane bolnave

Potrivit unei informări transmise, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea, judecătorul Claudia Rus, în cadrul instanţei există în prezent 7 persoane confirmate pozitiv în urma testării pentru virusul SARS-COV2. "Pentru fiecare dintre acestea s-a efectuat ancheta epidemiologică de către Direcția de Sănătate Publică Bihor, însă, doar în cazul unei singure persoane testată pozitiv s-a stabilit calitatea de contacți direcți pentru încă două persoane din rândul personalului instanței", se precizează în informare.

Persoanele depistate pozitiv în urma testării precum și contacții direcți ai acestora se află în carantină şi în izolare la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, urmând să-și reia activitatea la expirarea acestui termen.

Judecătorul a ţinut să precizeze că bolnavii şi contacţii lor fac parte din secții diferite şi, prin urmare, activitatea instanței nu este la acest moment afectată, 

"În toate spațiile se asigură cu regularitate aerisirea și dezinfecția suprafețelor pentru reducerea riscului de răspândire a virusului. De asemenea, în spațiile destinate accesului publicului se realizează nebulizarea prin intermediul unei firme specializate", a mai transmis purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea.