Bihorenii care s-au vindecat de virusul Covid-19 se mobilizează să doneze, voluntar, plasmă cu anticorpi care ulterior să fie folosită în tratamentul persoanelor aflate în stare critică.

Până joi, şase persoane, bărbaţi şi femei, s-au dus la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea pentru a dona, potrivit dr. Olivia Burtă, directorul centrului.

Un bărbat a fost eligibil pentru recoltarea plasmei direct prin procedura de afereză, celelalte persoane donând sânge total din care, ulterior, este separată plasma.

"Super-eroi"

Joi, pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea au mai fost publicate două fotografii, aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri, cu persoanele care s-au dus să doneze plasmă. "Galeria super-eroilor Covid continuă: Azi, Alina şi Lucian, o pereche pe cinste", au scris reprezentanţii Centrului, alături de fotografiile donatorilor. 

Printre primele persoane vindecate care au ales să doneze plasmă s-a numărat şi orădeanca Mihaela Marian, prima pacientă cu Covid-19 din Bihor, care a luat virusul din Italia, unde lucra. 

Bihorenii care s-au vindecat de noul coronavirus sunt îndemnaţi să facă acest pas pentru a ajuta persoanele aflate în stare critică. Detalii se pot găsi pe site-ul Centrului de Transfuzie, proviataoradea.ro. 

"Până în prezent, niciun medicament sau vaccin nu a fost aprobat pentru a trata COVID-19, fiind adoptate însă măsuri de prevenţie primară, care vizează evitarea contactului direct cu persoanele infectate şi practicarea igienei adecvate a mâinilor. Oameni ca dvs au avut şansa să se vindece de COVID-19 deoarece corpul a fost capabil să combată boala şi acum sângele dvs. conţine substanţe care sunt capabile să combată COVID-19. La nivel mondial sunt studii care dovedesc că evoluţia pacienţilor cu COVID-19, aflaţi în stare gravă, s-ar putea îmbunătăţi dacă ar primi o parte din plasma dvs. (partea lichidă a sângelui) care are anticorpi contra virusului", se arată în mesajul reprezentanţilor Centrului de Transfuzie din Oradea. 

Tratament folosit şi în alte ţări

După recoltare, unitatea este identificată, congelatã şi stocată într-un spaţiu special, până la momentul distribuţiei către spitalele dedicate COVID-19.

Tratamentul cu plasmă cu anticorpi este folosit deja în mai multe ţări din lume, între care China, Statele Unite ale Americii şi Israel.

În România, acest tip de tratament a fost aprobat printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii pe 22 aprilie. Potrivit metodologiei, după ce se recoltează probele de la donatori, eşantioane din acestea trebuie trimise către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, unde sunt testate pentru HIV, HBV, HCV. 

În principiu, plasma recoltată în Bihor se poate folosi pentru pacienţii internaţi în spitalul Covid, Spitalul Municipal din Oradea, însă, la nevoie, Centrul de Transfuzie din municipiu trebuie să trimită plasma şi pentru pacienţi din alte judeţe.