Circa 3.000 de orădeni au trecut miercuri pragul cimitirului municipal pentru a depune flori şi a aprinde lumânări la mormintele celor dragi de Ziua Morţilor. Numărul vizitatorilor cu ocazia Luminaţiei este mai mic cu fiecare an.

"În ultimii ani orădenii preferă să vină la cimitir în săptămâna cu Ziua Morţilor, fără a ţine neapărat să fie data de 1 noiembrie, pentru a evita aglomeraţia", a declarat administratorul cimitirului Rulikowsky, Teodor Vaida.

Potrivit acestuia, în săptămâna Luminaţiei trec pragul cimitirului unde la 8.000 – 10.000 de localnici pentru a îngriji parte din cele peste 50.000 de locuri de veci.

Pe drumul cimitirului

În ciuda scăderii numărului de vizitatori, străzile din jurul cimitirului au fost miercuri pline de maşini. În cursul serii, şirul de autovehicule se întindea de la poarta cimitirului până dincolo de Pârâul Peţa, către centrul oraşului, şi din sensul giratoriu de la intersecţia străzii Ceyrat cu Ronald Reagan, spre Nufărul. Asta deşi, patru poliţişti postaţi în intersecţie încercau să ţină situaţia sub control din fluiere şi mişcări ale mâinilor.

În plus, pe trotuare, grupuri de orădeni cu flori şi candele se revărsau spre cimitir. Cei mai comozi sau în vârstă au ales să ajungă în zonă cu autobuzele dându-le de lucru controlorilor OTL care coborau la capăt de linie cu contravenienţii după care porneau pe jos spre penultima staţie pentru a lua următorul autobuz în căutare de „clienţi”.

"Parcă a rămas doar jarul..."

Văzut de sus, miercuri seară, cimitirul municipal aducea cu un  brad răsturnat: verde încă, împodobit de sărbătoare şi stropit ici-colo cu lumini care jucau în bezna înserării. Orădeni de toate vârstele curăţau buruienile, aprindeau candele, vorbeau sau se reculegeau la căpătâiul celor dragi. "Se schimbă lumea. Altă dată cât vedeai cu ochii erau doar valuri de flăcări, nici nu-ţi trebuia iluminat public, acum parcă a rămas doar jarul", a spus plastic un bărbat.

În ciuda prezentei în scădere, comercianţii de flori şi candele nu s-au putut plânge de vânzări. Preţul unui buchet modest de flori şi cel al unui candele mici începea la 2,50 lei şi urca direct proporţional cu dimensiunile. Preţul unui ghiveci cu flori începea de la 5 lei, iar cel al jerbelor de la 15 lei. "Sunt aceleaşi preţuri de anul trecut, ba chiar uşor mai mici. A fost un an bun pentru flori, dar şi numărul producătorilor a crescut", a spus o vânzătoare.

Cu efective întărite

În pregătirea Zilei Morţilor, pentru desfăşurarea fără incidente, OTL-ul a suplimentat numărul de autobuze scoase în trafic, Poliţia Locală şi-a trimis toate efectivele în stradă, iar administraţia cimitirului a suplimentat numărul de paznici şi a interzis accesul auto în cimitir pentru a evita accidentele.

"Până la ora 18 am avut o singură sesizare. Un cetăţean a reclamat că i s-a furat buchetul de flori de pe mormânt. Hoţul n-o să le poată vinde pentru că aveau coada ruptă. În fiecare an descoperim astfel de flori aruncate lângă gard după Ziua Morţilor", a spus Teodor Varga.

Spre deosebire de alţi ani, cerşetorii din cimitir puteau fi număraţi pe degete. La fel de puţini au fost şi bărbaţii cu sape veniţi din zona Gutenberg care îşi închiriau serviciile de curăţat morminte pentru sume până în 30 lei pentru nici o jumătate de oră de muncă. De altfel, orădenii au preferat să îşi închirieze de la administraţia cimitirului municipal cu titlu gratuit doar în baza unui act de identitate sculele pentru curăţarea mormintelor.

Ziua Luminaţiei

Celtică la origine, Ziua Morţilor sau Luminaţia a fost introdusă în spiritualitatea creştină de Biserica Romano-Catolică de unde a fost împrumutată de-a lungul anilor şi de ortodocşii, luteranii, calvinii ori unitarienii din Transilvania, Banat şi Maramureş.

Luminaţia se sărbătoreşte încă din Evul Mediu, când, pe 1 Noiembrie, după liturghia consacrată Zilei tuturor sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaţilor: "Dumnezeu să îi ierte!”