Prefectul Dumitru Ţiplea a ţinut să se asigure că toate autorităţile implicate în prevenirea şi controlul îmbolnăvirii cu coronavirus îşi fac treaba "la modul serios", cerând o informare din partea fiecărei instituţii la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care, joi, a fost prezentat Planul judeţean pentru prevenirea şi controlul infecţiilor, dar şi Planul operativ de acţiune în eventualitatea unei epidemii.

Vizite cu Poliţia

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a explicat în cadrul reuniunii că, însoţiţi de echipaje ale Poliţiei, epidemiologii DSP "se deplasează la domiciliul persoanelor care au făcut călătorii în China şi a fost o bucurie să constatăm că respectă măsurile de izolare la domiciliu. Purtau măşti, primeau alimente de la alte persoane, fără să iasă din case".

Dr. Rahotă a precizat că în cazul niciunei persoane nu a fost identificată prezenţa coronavirusului şi a confirmat că au fost vizitaţi inclusiv cei 12 chinezi stabiliţi la Oradea care au făcut recent călătorii în ţara natală. Pentru că prefectul a întrebat-o dacă în cursul acestor vizite reprezentanţii DSP i-au şi consultat, a explicat că nu, deoarece consultaţiile le fac medicii de specialitate, adică infecţioniştii, nu epidemiologii, care doar îi monitorizează prin intermediul medicilor de familie, aşa cum prevăd, de altfel, şi procedurile.

Prevenţie în şcoli şi la graniţe

Pe de altă parte, şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, a afirmat că în unităţile şcolare personalul didactic, medicii şi asistenţii şcolari fac triajul copiilor, pentru a se asigura că aceştia nu prezintă simptome asemănătoare gripei, iar personalul asigură igienizarea spaţiilor.

"Se raportează zilnic colegilor de la DSP, până acum au fost trei cazuri în rândul elevilor", a spus şeful IŞJ. Întrebat şi el de prefect dacă verifică în teren respectarea măsurilor de prevenţii din şcoli, Novac Iuhas a spus că nu, deoarece are încredere că directorii de şcoli îşi fac treaba.

Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, chestorul Marin Bondar, a afirmat că poliţiştii de frontieră aplică persoanelor care intră în ţară chestionare cu privire la locurile de unde vin. "Dacă se prezintă cetăţeni ai altor state suspecţi, nu li se permite intrarea pe teritoriul României, dacă sunt cetăţeni români suspecţi, sunt izolaţi şi se informează de urgenţă DSP, care are proceduri de urmat mai departe", a spus chestorul.

Şi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, a afirmat că instituţia pe care o conduce îşi face datoria conform planurilor de prevenire a răspândirii bolii, oferind DSP sprijin pentru localizarea şi vizitarea persoanelor izolate la domiciliu, la "transportarea şi însoţirea pe traseu", de la Aeroport, a persoanelor care au făcut călătorii în China, ba chiar au verificat dacă au călătorit în această ţară şi alte persoane.

"Deocamdată, din datele noastre, agenţiile de turism din Bihor nu au vândut pachete turistice în China", a precizat şeful Poliţiei judeţene.