La festivitatea semnării protocolului au participat, alături de preşedinţii organizaţiilor judeţene ale UDMR, Alexandru Kiss, PNL - Cornel Popa, PSD - Ioan Mang şi PC - Traian Bodea, mai mulţi primari şi parlamentari ai acestor formaţiuni politice.

Premieră naţională 

"Noi facem acum o înţelegere pe mai mulţi ani, pentru a sprijini proiectele judeţului Bihor, dar şi pentru că ne dorim un climat de normalitate în instituţiile statului", a declarat preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, după semnarea protocolului USL-UDMR la nivelul judeţului Bihor.

"UDMR Bihor este prima organizaţie a UDMR care a avut curaj şi înţelepciune să semneze acest protocol cu USL, iar ce am făcut azi este pentru o Uniune naţională, şi urmează să arătăm că acest gest trebuie urmat şi de ceilalţi", a spus preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, referindu-se la posibilitatea ca UDMR să se alăture USL la nivel naţional, renunţând la colaborarea în plan guvernamental cu PDL.

Preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a argumentat încheierea protocolului de colaborare cu USL Bihor prin relaţia foarte bună de colaborare care există în judeţ, de mai mulţi ani, cu liberalii. "Această colaborare nu astăzi a început. Am avut şi avem o relaţie foarte bună cu PNL, care s-a materializat chiar şi când ei erau în opoziţie în Bihor şi în Oradea, iar domnul senator Cornel Popa a adus în judeţ fonduri nu de zece, nici de o sută, ci de o mie de ori mai multe decât înainte, chiar dacă ei nu aveau oameni în conducerea Consiliului Judeţean şi a Primăriei Oradea. Ne-am convins că liberalii sunt oameni de cuvânt. Acum considerăm că această înţelegere cu PNL trebuie extinsă cu partenerii PNL, mai ales că astăzi judeţul Bihor nu este destul de bine reprezentat de către Guvern", a declarat preşedintele UDMR Bihor.

Să plece "doamna" 

Alexandru Kiss a făcut referire la faptul că de fiecare dată când autorităţile din Bihor caută sprijin pentru proiectele judeţului trebuie să negocieze cu "o doamnă", fără însă a o nominaliza pe Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. "Poate nu ar trebui să mai negociem noi cu doamna, cunoaşteţi care doamnă, ca să vină fonduri în judeţul Bihor...", a spus liderul UDMR Bihor.

Kiss a mai precizat că, deşi UDMR se află la guvernare, organizaţia judeţeană are libertatea de a încheia alianţele cele mai bune în plan local. "Noi ştiţi că avem autonomie, putem negocia şi încheia şi alte coaliţii decât cele de la Bucureşti", a spus preşedintele UDMR Bihor.

În ceea ce priveşte textul protocolului, acesta afirmă ca temei necesitatea "stabilităţii şi continuităţii în administraţia municipiului Oradea şi judeţului Bihor pentru derularea proiectelor de dezvoltare şi absorbţia fondurilor europene", dar şi "necesitatea coagulării tuturor forţelor democratice care susţin statul de drept şi mecanismele democratice".

Părţile semnatare, USL Bihor şi UDMR Bihor, au convenit pentru adoptarea unor direcţii de acţiune pentru "asigurarea unei administraţii eficiente şi responsabile", pentru "sprijinirea eficace a intereselor majore ale judeţului Bihor", pentru "susţinerea bunei convieţuiri interetnice şi interconfesionale" şi pentru "respectarea şi promovarea valorilor autentice morale, culturale, educaţionale şi profesionale".

Aceeaşi "săgeată"

Potrivit protocolului, colaborarea între USL Bihor şi UDMR Bihor se bazează pe "asumarea în comun a proiectelor şi programelor convenite", "elaborarea unui pact de neagresiune şi de colaborare în plan judeţean, ce va fi extins şi la nivelul organizaţiilor locale", "promovarea valorilor europene şi a principiilor de toleranţă interetnică prin proiecte care susţin păstrarea identităţii culturale a minorităţilor naţionale", precum şi "păstrarea identităţii partidelor semnatare".

USL şi UDMR Bihor au convenit asupra a nouă priorităţi pe care le va susţine, între acestea aflându-se sprijinirea finalizării cât mai rapide a Autostrăzii Transilvania, extinderea reţelelor de apă şi canalizare din judeţ, modernizarea Aeroportului Oradea şi a sistemului sanitar din judeţ, precum şi susţinerea instituţiilor de cultură din judeţ.

Conform articolului 5 al protocolului, USL şi UDMR Bihor se obligă să menţină până în 2012 actuala conducere a Consiliului Judeţean Bihor (asigurată de un preşedinte şi un vicepreşedinte PNL, plus un vicepreşedinte UDMR) şi a Municipiului Oradea (condus de un primar şi un viceprimar liberal, plus un viceprimar UDMR), iar la nivelul celorlalte consilii locale din judeţ să constituie alianţe între USL şi UDMR similare.

... Mâine-n toată ţara

De asemenea, USL şi UDMR Bihor se obligă să susţină, în comun, "extinderea colaborării de la nivelul judeţului Bihor la nivel naţional" între cele patru formaţiuni semnatare.

Conform protocolului, "Coaliţia USL-UDMR" realizată în Bihor va avea un "mecanism de coordonare prin cooperarea în plan local prin Biroul Coaliţiei", din care vor face parte preşedinţii celor patru formaţiuni, deciziile urmând a se lua prin consens.

"Poate Marko Bela o să ne ceară să renunţăm la acest protocol, dar cum îl cunosc eu n-o să ne ceară, sau poate îi convingem noi pe ceilalţi să meargă pe acelaşi drum cu noi", a spus preşedintele UDMR Bihor, întrebat dacă va propune Congresului UDMR, care va avea loc la Oradea, ieşirea formaţiunii sale de la guvernare şi alăturarea la USL în plan naţional.

De altfel, Alexandru Kiss a recunoscut că în decizia de a semna angajamentul cu PNL, PSD şi PC au cântărit atât încălcările promisiunilor trecute făcute de PDL (renunţarea la subprefectul maghiar al judeţului Sarkadi Zsolt), cât şi lipsa actuală de parolism a democrat-liberalilor (abţinerea şi apoi opoziţia consilierilor judeţeni PDL faţă de reorganizarea teatrelor, deşi liderii PDL Bihor şi-au dat acordul pentru această reorganizare în întâlnirile cu omologii de la celelalte partide).

"Obraz european"

Întrebaţi de reporterul BIHOREANULUI dacă încheierea acordului de cooperare între UDMR şi USL va periclita sau nu şansele acestei din urmă structuri la alegerile din Bihor în condiţiile în care în plan local există sentimente şi resentimente naţionaliste, liderii celor patru partide au afirmat că au încredere în maturitatea alegătorilor şi în armonia dintre etnicii majoritari şi cei minoritari. Ei şi-au exprimat convingerea că promisiuni precum cele ca etnicii maghiari să-şi promoveze identitatea culturală şi să-şi poată folosi limba maternă, inclusiv în administraţie şi în justiţie, nu pot stârni dezaprobarea locuitorilor de etnie română.

"Ceea ce noi oferim UDMR sunt deja prevederi legale şi constituţionale, pe care dorim să le respectăm", a spus liderul PSD, Ioan Mang, în timp ce omologul său liberal, Cornel Popa, a fost mai specific: "PNL a fost şi rămâne consecvent apărător al fiecărei etnii şi purtătorul de mesaj al integrării europene în toate domeniile. UDMR a semnat asemenea prevederi şi cu PDL, iar noi nu puteam da mai puţin decât PDL acestei formaţiuni căreia noi îi cerem să vină cu obrazul ei lângă obrazul nostru. PNL crede că nu ne mai putem întoarce în timp, în vremea când priveam chiorâş la cineva care vorbea altă limbă".

O explicaţie a furnizat şi preşedintele PC Bihor, Traian Bodea, care a spus că "problemele dintre majoritate şi minoritate au fost rezolvate de Uniunea Europeană" şi că după aderarea la Schengen între România şi Ungaria nici nu va mai exista frontieră, dar şi liderul UDMR. "Eu sunt mândru că stau în Oradea, unde n-au fost niciodată probleme. Aici nu câştigă naţionalismul, nici din partea noastră, nici din partea românilor", a spus Alexandru Kiss.

Vezi reacţii la surprinzătoarea mişcare politică:

Seremi, după semnarea protocolului UDMR-USL în judeţ: "Nicio problemă!"

Szabo Odon: "Am semnat cu USL, pentru că PDL nu are cuvânt"