Un oraş este ca o gospodărie mai mare. Dacă un singur membru al familiei face mizerie, nu va fi niciodată ordine. Primarul Ilie Bolojan consideră că Oradea poate fi un oraş curat doar cu concursul orădenilor.

- Sunteţi mulţumit, ca primar, de nivelul curăţeniei din oraş?

- În mod cert, nu sunt mulţumit. Curăţenia oraşului ţine de trei factori: Primăria, operatorul de salubritate şi orădenii, aici incluzând cetăţenii şi persoanele juridice. Dacă un singur factor "defectează", apare mizeria. De aceea, Primăria a trebuit să creeze un sistem funcţional de colectare, transport şi depozitare a gunoaielor şi să se asigure că se şi face curăţenie. Am condiţionat acordarea autorizaţiilor de construire de încheierea unui contract privind transportul molozului cu firma de salubrizare şi am scăzut taxa de depozitare a acestuia de la 6,54 euro la 2,17 euro pe tonă, pentru ca orădeanul să nu mai fie tentat să-l arunce pe marginea drumului. La fel, am luat măsuri privind limitarea cantităţii de praf produsă în oraş prin aducerea stratului de pământ la nivelul bordurilor, am implementat un sistem de amenzi pentru cei care aruncă hârtii sau chiştoace pe jos şi urmărim de aproape activitatea RER Ecologic.

- Cum vedeţi în acest sens colaborarea cu operatorul de salubritate?

- Primăria îşi face treaba, dar mai este nevoie de îmbunătăţiri, şi la fel, nu pot spune că sunt mulţumit de prestaţia RER Ecologic. Ca niciodată până acum, firma mătură 500 de străzi orădene, spală arterele principale şi tunde aliniamente o dată pe lună, dar tot nu e de ajuns. Va trebui să îşi îmbunătăţească parcul auto şi să treacă de la măturatul cu personal cu fuste înflorate la lucrul mecanizat şi la îmbunătăţirea sistemului de colectare a deşeurilor. E limpede că firma şi-a îmbunătăţit serviciile, însă mai este loc de mai bine.

- Ce ar trebui să facă orădenii pentru ca oraşul să fie mai curat?

- În primul rând, orădenii trebuie să îşi ridice pubela de la RER Ecologic. Dacă îşi depozitează gunoiul în saci de rafie n-am făcut nimic, pentru că toată mizeria ajunge pe jos. În al doilea rând, asociaţiile ar trebui să aibă o evidenţă clară cu membrii. Avem 50.000 de orădeni care nu plătesc taxa de salubritate, iar aşa nu facem decât să ne furăm căciula. Apoi, mai sunt orădenii care aruncă mizerii pe jos, nu mulţi, 2-3% din populaţia oraşului. Ca să îi disciplinăm, am introdus amenzi de 5.000 de lei, dar nu ajunge. Problema este că majoritatea populaţiei are o atitudine pasivă faţă de cei care fac mizerie. Dacă acest procent ar fi dublat de alţi 2-3% care, atunci, pe loc, s-ar apleaca şi ar ridica hârtia sau ţigara ca să o pună în coş, de faţă cu cel care le-a aruncat, sunt convins că majoritatea nu ar mai face mizerie a doua oară. Ar fi o lecţie de viaţă!