Povestea dramatică a Sîrmancăi Beladi, unul dintre copiii care au supraviețuit lagărului de la căminul-orfelinat Cighid, poveste relatată recent de BIHOREANUL, i-a impresionat pe cititorii ziarului.

Acum în vârstă de 37 de ani, Sîrmanca s-a despărțit de soțul ei și își crește singură cei doi copii, Pavel (5 ani) și Maria (8 ani), cu care locuiește într-un bloc social al Primăriei Oradea.

Potrivit Gabrielei Lupea, manager de proiect în cadrul Asociației Phoneo, care colectează donațiile făcute pentru Sîrmanca, în total, în luna octombrie, 66 de persoane au donat diverse sume de bani. Printre donatori s-au numărat și bihoreni mutați în străinătate.

„S-au strâns în total aproape 10.000 lei, sumă din care s-au plătit restanțele la chirie și utilități, precum și cheltuielile aferente acestor luni”, a declarat Lupea pentru BIHOREANUL. De asemenea, ONG-ul a achitat contravaloarea unor tratamente dentare de care Sîrmanca a avut nevoie, iar banii rămași vor fi folosiți în continuare pentru plata chiriei și a utilităților. „Estimăm că ne ajung pentru 5 luni”, a precizat Lupea.  

Pentru Sîrmanca, ajutorul primit a fost esențial, deoarece așa a evitat să fie evacuată din locuința socială în care locuiește. Ea a mărturisit BIHOREANULUI că a fost impresionată de modul în care oameni care nu o cunosc, ci doar i-au citit povestea în ziar, au ales să o ajute. „Mulțumesc fiecărei persoane care m-a ajutat și le doresc să le dea Dumnezeu tuturor numai bine”, a spus ea.

Scăpată de grija evacuării, Sîrmanca a putut să se preocupe de restul problemelor din viața ei. Pentru a-și putea găsi un loc de muncă, l-a transferat pe micuțul Pavel de la o grădiniță cu program normal, de unde trebuia zilnic să îl scoată la ora 12, la una cu program prelungit, până la ora 16, astfel încât ea să își poată căuta un job, cât timp copiii nu sunt acasă. „Îmi doresc un loc de muncă stabil, cu un salariu fix, pe care știu că pot conta în fiecare lună”, a spus Sîrmanca.

În același timp, reprezentanții asociației Phoneo, care oferă sprijin tinerilor ieșiți din orfelinate, susțin că femeia are nevoie și de terapie.

„Am avea nevoie de psihologi care să ajute, voluntar, cu terapie pentru Sîrmanca. Consider că aceasta este adevărata reparație de care are nevoie și cu care o putem ajuta cel mai mult, pentru a depăși o parte din traumele trecutului. Cu siguranță că tot ce s-a făcut pentru ea până acum, și ce vom mai face, este un mare ajutor, dar ca să „reparăm” trecutul, doar prin terapie se poate”, a spus Lupea.

Cei care vor să o ajute pe Sîrmanca în continuare pot face donații în lei în contul RO60BTRLRONCRT0092154106, deschis la Banca Transilvania, de Asociația Phoneo. Ei trebuie să menționeze la detalii numele Sîrmanca Beladi sau „orfelinatul Cighid”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!