Verdict-surpriză în cazul unui fost subofiţer al Poliţiei Salonta, judecat pentru purtare abuzivă fiindcă a luat la pumni un bărbat chiar în sediul instituţiei, spărgându-i mandibula în aşa hal încât omul a avut nevoie de peste două luni ca să poată vorbi şi mânca din nou.

După un proces întins pe doi ani, judecătorii au decis să-l pedepsească nu doar pe agentul Dorin Pojega, ci şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bihor, obligat să despăgubească victima în solidar cu subofiţerul bătăuş…

Amendă în pumni

Incidentul de o brutalitate ieşită din comun a avut loc pe 3 mai 2013. În acea zi, un bihorean din Valea lui Mihai, Ştefan Toth, a avut o dispută cu şoferul microbuzului cu care călătorea spre Arad, după ce şi-a aprins o ţigară în maşină. Şoferul i-a cerut să coboare, dar pentru că bărbatul n-a vrut, a oprit în staţia OMV din Salonta şi a sunat la 112, cerând ajutor.

În scurt timp, la benzinărie a ajuns un echipaj de Poliţie din care făcea parte şi agentul principal Dorin Pojega, fost poliţist de frontieră, transferat la Poliţia Salonta după restructurarea Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea şi încadrat la Serviciul de Ordine Publică al Poliţiei salontane.

Poliţiştii l-au săltat pe Toth din microbuz şi l-au dus la sediu. În mod normal, incidentul ar fi rămas de o banalitate totală şi trebuia să se încheie cu o simplă amendă. Pojega a decis, însă, să-i aplice contravenientului şi o pedeapsă "complementară", băgându-l într-un birou unde l-a luat la pumni până când victima a căzut la pământ. Chiar şi aşa, s-a oprit abia după intervenţia unui coleg care, văzând că Toth sângera, i-a cerut lui Pojega să nu-l mai lovească: "Lasă-l, mă, nu vezi că scuipă sânge?"...

Să fie anchetă!

În cele din urmă, Toth a fost lăsat să plece. S-a urcat într-un taxi cu care s-a dus până la destinaţie, în localitatea arădeană Ţipari. În maşină, însă, omul a început să sângereze şi, întrebat de şofer ce i s-a întâmplat, a povestit despre corecţia ce-i fusese aplicată de poliţistul din Salonta.

Ajuns la destinaţie, i s-a făcut rău, motiv pentru care a şi fost dus imediat la Spitalul Judeţean Arad, unde a fost operat de urgenţă. Diagnosticul? Traumatism cranio-cerebral forte şi fractură de mandibulă, din cauza cărora a avut nevoie de 70 de zile de îngrijiri medicale, ca să poată vorbi ori mânca din nou.

Bărbatul a reclamat incidentul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, cerând să fie anchetaţi atât poliţistul care l-a lovit, cât şi colegul său, care nu a intervenit şi n-a luat măsuri împotriva agentului bătăuş.

"Prins" la poligraf

Cercetările au fost de durată. Procurorii i-au audiat pe şoferul microbuzului, pe taximetristul care l-a dus în judeţul Arad pe Toth, pe rudele acestuia şi pe mai mulţi poliţişti care fuseseră de serviciu în ziua incidentului, toţi pretinzând că nu au văzut şi nu au auzit nimic!

Desigur, Pojega a negat şi el comportamentul agresiv, chiar şi în momentul în care anchetatorii l-au confruntat cu victima. "L-am legitimat pe reclamant, l-am introdus în sala de aşteptare, unde am întocmit documentele pe care acesta le-a semnat şi a plecat", a susţinut agentul, declaraţia fiindu-i consemnată în rechizitoriul cu care, în final, procurorii au dispus trimiterea sa în judecată pentru purtare abuzivă.

Documentul arată că acuzaţiile formulate de Toth au fost susţinute şi de rezultatul testului poligraf: "Întrebările relevante, dacă în sediul Poliţiei l-a lovit cineva pe Toth, dacă l-a lovit cu pumnul în faţă pe Toth în sediul Poliţiei, au provocat modificări specifice comportamentului simulat".

La muncă voluntară

Procesul a început în 2015 la Judecătoria Salonta, unde pe 18 octombrie 2016 Pojega a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani, plus 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Tinca sau a Primăriei Tulca.

Totodată, instanţa a decis că actul de agresiune i-a afectat victimei nu doar integritatea fizică, ci şi onoarea şi demnitatea, motiv pentru care a dispus ca Pojega să-i achite lui Toth şi despăgubiri civile, şi morale. Şi nu singur, ci în solidar cu Inspectoratul de Poliţie Bihor, responsabil pentru abuzurile angajaţilor săi în timpul serviciului.

Suma nu e deloc mică: 5.000 lei cheltuieli de spitalizare şi tratament, 3.600 lei onorariul avocatului angajat de Toth, 20.000 lei daune morale şi încă 3.500 lei cheltuieli efectuate în anchetă şi în timpul procesului.

Hotărârea, pe care poliţistul a atacat-o la Curtea de Apel, a rămas definitivă pe 24 mai, anul acesta, motiv pentru care Inspectoratul este bun de plată. "Vom achita despăgubirile şi ne vom îndrepta împotriva fostului poliţist pentru a recupera prejudiciul pe care ni l-a creat", a declarat BIHOREANULUI şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş.

Cert e că, imediat după pronunţarea soluţiei definitive, Dorin Pojega a fost dezbrăcat de uniformă. La asemenea comportament, oricum nu mai era "om al legii" de mult, ci mai degrabă o brută fără altă lege decât cea a pumnului...


ÎNCĂ UN PROCES
Tâlhari cu epoleţi

Deşi condamnat cu suspendare pentru purtare abuzivă, fostul agent principal Dorin Pojega poate ajunge totuşi după gratii, întrucât este judecat, alături de alţi patru poliţişti salontani - Dorel Crăciun, Cristian Kovacs, Milan Isai şi Sorin Rus - într-un dosar de corupţie întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

În respectivul proces, aflat încă în derulare la Tribunalul Bihor, cei cinci poliţişti au fost inculpaţi pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzaţi că, deşi erau încadraţi la Serviciul de Ordine Publică, având sarcina de a patrula prin oraş, se erijau în agenţi rutieri şi "taxau" şoferii, mai ales pe cei străini, pentru încălcarea a diferite reguli, cu sume între 100 lei şi 300 euro, sub pretextul că altfel i-ar fi amendat şi le-ar fi suspendat permisele de conducere.

"Prin modul în care au acţionat, au denaturat complet rolul pe care îl aveau în Poliţia Salonta, punând într-o lumină extrem de nefavorabilă sistemul în care îşi desfăşurau activitatea şi lezând din temelii încrederea opiniei publice în autorităţile însărcinate cu asigurarea respectării legii, ceea ce este extrem de grav", explică rechizitoriul procurorilor împotriva celor cinci poliţişti.