Ca la Bac, cu camere de supraveghere. Aşa dă examen oricine aspiră la un post în Spitalul Judeţean din Oradea, de la medic şi asistent până la şofer şi muncitor de întreţinere. "Vrem să dispară orice urmă de folclor privind angajările", spune directorul de îngrijiri Florin Rob.

Mai aspru, însă, decât în cazul examenului de Bac, aici concursurile sunt filmate integral, cu sonor, de la alegerea subiectelor până la corectarea lucrărilor, susţinerea interviurilor şi probelor practice până la rezolvarea contestaţiilor, în prezenţa candidaţilor. "Nu avem nimic de ascuns", spune managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp.

Fără "trânteli"

La 1.680 de salariaţi, Spitalul Judeţean este o imensă uzină, unde nimeni nu poate controla ori şti totul. Un lucru e, totuşi, sigur: angajările PCR (Pile, Cunoştinţe, Relaţii) sunt simple poveşti din toamna anului trecut, când unitatea a devenit singura din ţară unde transparenţa în această privinţă e totală, fiind filmate toate etapele concursurilor.

Florian Rob, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean Oradea"Am vrut să eliminăm orice suspiciune de angajare pe bani, pe prietenii, la recomandări sau presiuni din partea cuiva sus-pus. Totodată, membrii comisiilor de concurs sunt protejaţi de acuzaţii din partea eventualilor nemulţumiţi şi ne asigurăm că posturile revin celor mai bine pregătiţi candidaţi. În final, cel mai câştigat e pacientul", explică directorul de îngrijiri, asistentul Florin Rob (foto).  

Legislaţia privind angajările în spitalele publice e extrem de stufoasă, existând norme şi proceduri diferite pentru medici şi respectiv pentru celelalte categorii de personal: asistente, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, economişti, jurişti, şoferi, muncitori de întreţinere.

Posturile de medici sunt scoase la concurs în baza propunerilor formulate de secţiile spitalelor, analizate de comitetele directoare (formate din manager, directorul medical, de îngrijiri şi financiar-contabil), aprobate de ordonatorii de credite (primării, consilii judeţene, ministere), iar anunţarea se face obligatoriu prin intermediul Revistei Viaţa Medicală. La Oradea, însă, concursurile sunt anunţate şi la Colegiul Medicilor, la Ordinul Asistenţilor şi pe site-ul spitalului. Apoi, candidaţii susţin trei probe: scrisă, practică (la patul bolnavului, unde face consultaţia şi pune diagnosticul) şi clinică (în sala de operaţie, în specialităţile chirurgicale). În cazul celorlalte posturi, concursurile au două probe, scrisă şi interviu. Indiferent, însă, de specificul postului, la Judeţean se înregistrează totul, video şi audio.

De la A la Z

Ideea i-a aparţinut managerului Gheorghe Carp, fiind adoptată în octombrie 2015 de Comitetul Director şi inclusă în Regulamentul spitalului.

Mihaela Mălan, şef Serviciu Personal Spitalul Judeţean Oradea"Înregistrăm toate etapele concursului", spune şeful Serviciului Personal, Mihaela Mălan (foto). Subiectele sunt redactate în dimineaţa probei scrise, testele-grilă având între 30-50 de întrebări, în funcţie de complexitatea postului, dintr-un set total de 500 posibile. Tot sub ochiul camerei de filmat şi cu sonorul pornit, se întocmesc grilele de corectare, iar subiectele sunt sigilate. Desigilarea are loc în sala de concurs, de faţă cu candidaţii, "indiferent că organizăm concursul în spaţiile proprii sau ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie, în funcţie de numărul candidaţilor", spune Mălan.

Candidaţii susţin proba scrisă, predau lucrările şi rămân în sală, unde ele sunt corectate pe loc. Tot pe loc află rezultatele şi li se explică greşelile făcute. Dacă vor, pot face contestaţii, "dar acest lucru nici nu se mai întâmplă", arată şefa de personal. Nu de alta, dar tot în prezenţa candidaţilor se filmează şi probele practice şi clinice pentru medici, respectiv interviurile pentru celelalte categorii de personal.

Model pe ţară

Până în prezent, de la adoptarea noii reguli la Judeţean au avut loc trei concursuri, pentru un post de asistent de radiologie la UPU şi unul, tot de asistent de radiologie, la Laborator, plus unul de medic, la care s-au prezentat în total peste 20 de candidaţi, fără ca vreunul să depună contestaţie. "Probabil că utilitatea sistemului îşi va dovedi eficienţa la maximum în februarie, când vom organiza concursuri pentru 75 de posturi, atât pentru medici, cât şi pentru celelalte categorii", explică Mălan.

Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean OradeaIniţiativa, deocamdată unică în ţară, a fost deja apreciată inclusiv de conducerea Ministerului Sănătăţii. "Nu întâmplător, secretarul de stat Dorel Săndesc ne-a solicitat participarea la investigarea unor concursuri desfăşurate recent la Spitalul Judeţean din Cluj", spune dr. Gheorghe Carp (foto).

Cel mai util ar fi, însă, ca modelul orădean să fie generalizat în toate spitalele sau, de ce nu, în toate instituţiile publice din ţară, de la primăriile comunale până la ministere, direcţii, agenţii şi tot felul de oficii. Abia atunci "sistemul PCR" ar deveni o amintire peste tot...