Consiliul Local a făcut luni cea de-a doua rectificare de buget din ultimele trei luni pentru a ajuta CET-ul. Aleşii orădenilor au "tăiat" în total 7,3 milioane lei de la construcţia podului Macio, a accesului în viitorul parc industrial din strada Ogorului, cheltuieli de personal şi economiile făcute la plata datoriei publice pentru a putea finanţa din banii adunaţi termoficarea oraşului.

"În majoritatea cazurilor, este vorba de lucrări care nu se fac anul acesta sau chiar dacă se fac sunt abia la început şi primele plăţi se vor face anul viitor. De asemenea, o parte din sumă este constituită din economii făcute la plata datoriei publice, pentru că anul acesta ne-am bucurat de un curs mai stabil şi ratele nu au crescut în mod semnificativ, iar o parte din bani sunt economiii făcute la cheltuielile de personal", a declarat Eduard Florea.

Cele 7,3 milioane de lei adunate din economii vor fi folosite pentru susţinerea sistemului de termoficare. "Nu s-a stabilit încă dacă banii vor fi alocaţi direct către Electrocentrale sau vor merge la distribuitorul Termoficare pentru a-l ajuta la plata facturilor, dar în mod cert banii vor fi folosiţi pentru susţinerea sistemului de încălzire centralizată", a spus Florea.

Aceasta este cea de-a doua injecţie de capital pe care o face bugetul local în sistemul de termoficare în ultimele trei luni, după ce în iulie Consiliul Local a luat 2,5 milioane euro de la investiţii ca să le bage în combustibil pentru Electrocentrale. Asta înseamnă că în doar un trimestru municipalitatea a suplimentat bugetul termoficării cu 4,1 milioane euro.

A venit cărbunele

Din suma alocată, până în prezent s-a cheltuit un milion de euro. Banii au fost puşi la dispoziţia societăţii Termoficare pentru a obţine o scrisoare de garanţie bancară cu ajutorul căreia să gireze pentru Electrocentrale în faţa furnizorilor de cărbune. După negocieri prelungite cu transportatorii reticenţi să presteze servicii pentru CET, care se află în insolvenţă, situaţia a fost detensionată la începutul acestei săptămâni.

"În cursul zilei de luni a sosit în CET primul transport de cărbune din Ungaria şi purtăm negocieri cu SNLO să ne furnizeze cărbune la rândul său", a spus primarul Ilie Bolojan.

Tot în cadrul şedinţei de luni, Consiliul Local a aprobat bugetul societăţii Termoficare Oradea, înfiinţată la începutul lunii septembrie, prin preluarea de la Electrocentrale a serviciilor de transport şi distribuţie a agentului termic.

Pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului Termoficare are la dispoziţie un buget de 42 milioane lei. Din această sumă, 39,6 milioane lei vor fi folosiţi pentru a acoperi cheltuielile cu bunuri şi servicii, de la agent termic şi combustibili până la reparaţii, iar diferenţa va fi alocată în mare parte pentru plata salariilor celor 241 de angajaţi.