Orădenii care şi-au convins vecinii de scară să investească în reabilitarea termică a imobilelor cu cofinanţare din fonduri europene, prin programul pilot care a demarat săptămâna trecută, pot relua munca de lămurire.

Ori îşi conving vecinii din tot blocul, astfel încât la final clădirea să fie reabilitată unitar, ori se lasă păgubaşi! Pentru a evita "cârpelile", noile normative exclud posibilitatea reabilitării imobilelor pe "parcele"...

Cât e blocul de mare!

Blocurile vor putea fi izolate din bani europeni ori în întregime, ori deloc. "Am exceptat de la finanţare reabilitarea pe trosoane ca să evităm situaţia în care comisia de control găseşte o scară de bloc reabilitată lângă una jerpelită şi ne pune să returnăm banii", spune Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale.

01 Marcel Bolos_2.jpgAsta, fiindcă de buna derulare a programului de finanţare deschis pe 15 noiembrie depinde soarta alocărilor din perioada 2014-2020. "Acum avem 300 milioane euro, dar putem atrage 2 miliarde euro dacă încheiem fără probleme", afirmă Boloş (foto).

Reabilitarea termică a blocurilor din programul pilot cuprinde de la anveloparea clădirii până la închiderea balcoanelor, montarea de geamuri termopan şi înlocuirea reţelelor de termoficare din beciuri. Proprietarii apartamentelor vor plăti, în funcţie de veniturile pe care le au, între 10% şi 30% din valoarea lucrărilor, diferenţa urmând să fie acoperită din fonduri europene, din bugetul local şi cel de stat.

"E o prostie!"

În prezent, din cele 2.700 de blocuri din Oradea, abia dacă sunt reabilitate 36. Pentru alte 42 de imobile documentele tehnice sunt în curs de elaborare, iar Primăria a organizat o licitaţie pentru documentaţia necesară la încă 74 de clădiri. Problema e însă că multe riscă să nu intre în program!

Spre exemplu, Asociaţia de Proprietari Lacul Roşu, care şi-a reabilitat o scară de bloc din strada Zimbrului, riscă să nu primească finanţare pentru alte 8 scări din acelaşi tronson de blocuri, deşi are deja documentaţia pregătită. "E o prostie să nu finanţezi 8 scări pentru că a noua e deja făcută! Păi, să includă în proiect scara aia cu lucrări de colorit, termoficare, şarpantă şi ce mai este, ca să iasă un tot unitar", protestează preşedintele asociaţiei, Vasile Bologa.

Prin impunerea obligativităţii de a reabilita tot blocul, nu pe bucăţi, cei care vor dori reabilitarea vor obţine mai greu "cvorumul" de două treimi din voturile proprietarilor de apartamente. "Oamenii vor fi tot mai greu de convins. La programele de reabilitare cu bani de la bugetul de stat, costurile pe un apartament cu 2 camere au fost cam 1.500 lei. Acum va fi mai scump, pentru că sunt mai multe lucrări, care cuprind inclusiv închiderea balcoanelor", zice Bologa.

Banii vorbesc!

01 Micu Cristalin.jpgObligativitatea reabilitării termice a întregului bloc va majora contribuţia datorată de proprietarii locuinţelor. "În scările de bloc unde oamenii datorau doar 10% pentru că aveau venituri mici, probabil se va plăti în final 20% pentru că, luată la nivelul întregului bloc, majoritatea are un venit net de peste 150 euro pe lună", spune Micu Cristalin (foto), consilier în cadrul Compartimentului Eficienţă Energetică din cadrul Primăriei.

Chiar şi aşa, programul de reabilitare termică nu trebuie ratat. "Izolarea reduce pierderile de căldură cu până la 40%, crescând semnificativ confortul termic. Dacă oamenii îşi montează termostate pe calorifere, pe care să le închidă când pleacă de acasă, vor face şi economii", spune funcţionarul. Dar, până să poată economisi bani, orădenii trebuie să adune actele doveditoare cu privire la venituri şi să strângă bani pentru partea lor din lucrări...


SE POT IZOLA CASE!
"Autorităţile locale au mână liberă"

Spre deosebire de programul european unde se pot izola doar blocuri, Ordonanţa de Guvern 63 din 2012, promovată la începutul lunii noiembrie, lasă primăriilor libertatea de a reabilita inclusiv case individuale. "Autorităţile locale au mână liberă să anvelopeze case, pe bani de la bugetul local, şi să stabilească procentul datorat de proprietarii locuinţelor", spune Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT.

Boloş spune că Ministerul a promovat actul normativ la presiunea primarilor de sectoare. "În Bucureşti un primar degeaba promite reabilitarea drumurilor, pentru că acestea au fost deja făcute, aşa că bătălia se va da pe anveloparea locuinţelor". Cum Oradea are încă destule drumuri desfundate, ca multe alte oraşe de provincie, este greu de crezut că Primăria va începe anveloparea caselor foarte curând...