Ai, n-ai, dai! Cadou de sărbători, consilierii locali au hotărât joia trecută că din 2015 vor plăti bilete de intrare la ştrand, impozitele pe proprietate se vor indexa cu 3,5%, iar biletele de intrare la Zoo se vor majora cu 20%. "Nicăieri în lume activităţile de agrement nu se subvenţionează, pe considerentul că nu sunt un lucru strict necesar", argumentează Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public.

02_Doina_Bunea_bihoreanul_1.jpgReducere, nu gratuitate!

Cine se scaldă plăteşte! Consiliul Local a pus capăt şirului de gratuităţi oferite de ani de zile pensionarilor, obligându-i ca de anul viitor să îşi cumpere bilete de intrare la ştrand. Hotărârea a fost luată la limită, în ciuda opoziţiei grupurilor PSD şi UDMR. "În Ioşia merg la ştrand doar pensionarii săraci, categorie socială care a fost sacrificată în comunism, în perioada de tranziţie. N-ar trebui s-o mai taxăm şi noi acum", a protestat consilierul PSD Doina Bunea (foto). Degeaba: din ianuarie, vor plăti, ce-i drept doar jumătate din biletul întreg.

Conducerea ADP a majorat preţul unui bilet de intrare pentru un adult cu 20%, de la 10 la 12 lei, atât la ştrandul Ioşia, cât şi la Grădina Zoologică. Pensionarii vor avea totuşi o facilitate deoarece, la fel ca elevii, studenţii şi persoanele cu dizabilităţi, vor putea să-şi facă abonamente lunare la un tarif de 80 lei pe lună pentru intrarea la ştrand, respectiv 70 lei pe lună pentru intrarea la Zoo. Deşi în termeni reali ADP va încasa de pe urma pensionarilor cu abonamente undeva la 3 lei pe zi, conducerea societăţii speră ca numărul mare de abonaţi să scoată societatea din pierdere. "Anual diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile ştrandului Ioşia este de 25%. În lipsa veniturilor, singura variantă ar fi să cerem subvenţii de la Primărie, or ţinta noastră este să lucrăm cu zero subvenţii", spune directorul ADP, Liviu Adrica.

02-eduard-florea_bihoreanul_1.jpgImpozitele cresc cu 3,5%

De altfel, pentru a-şi proteja veniturile, în contextul în care anul viitor va avea de plătit milioane de euro pentru cofinanţarea unor proiecte europene, municipalitatea a umblat şi ea la taxe, astfel că pentru 2015 impozitele locale vor fi indexate cu 3,5%. "Inflaţia înregistrată în perioada ianuarie 2013 - decembrie 2015 a fost 6%. Anul acesta, am actualizat impozitele cu un procent de 2,5%, aşa că pentru anul viitor am fost obligaţi prin lege să aplicăm diferenţa", a spus Eduard Florea (foto), city-managerul Oradiei.

Un calcul aproximativ arată că indexarea va scumpi de la 76 la 78 lei impozitul pe o garsonieră, de la 135 la 139 lei impozitul pentru un apartament cu 2 camere şi de la 179 la 184 pentru unul cu 3 camere. Ca o compensare, orădenii care îşi vor plăti dările până la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o reducere de 10% la plata impozitului pe proprietate. În cazul persoanelor juridice, reducerea va fi de 5%.

Se scumpeşte asfaltul!

Nici Administraţia Imobiliară Oradea nu a pierdut ocazia de a schimba tarifele. Pentru a creşte gradul de ocupare a parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie, cantonat în jurul procentului de 30%, municipalitatea scumpeşte de anul viitor de la 60 la 70 lei pe lună abonamentul de parcare pe marcaj alb. La fel, cel pentru 3 luni va creşte la 170 lei, cel pentru 6 luni va fi de 325 lei, iar pentru un an întreg 650 lei.

În contrapondere, tarifele pentru parcarea supraetajată vor fi reduse, abonamentul lunar ajungând să fie doar 65 lei, mai ieftin chiar decât parcarea la sol, măsura fiind menită să determine şoferii să elibereze carosabilul în zona centrală. Asta dacă nu cumva vor decide că e mai rentabil să folosească mijloacele de transport în comun...


Din 2015, Primăria va taxa intrarea pensionarilor în Ştrandul Ioşia cu 6 lei, jumătate din preţul unui bilet întreg. Credeţi că este o măsură oportună?

Da, consider că este binevenită. Chiar ar trebui aplicată şi la abonamentul OTL. Elevii şi studenţii cum pot plăti jumătate din abonament?
Huba Szameg

Da. Este ştrand, nu bază de tratament. Toată vara am evitat să merg deoarece lipsa taxei de intrare face ca în apă să ajungă persoane care acasă fac economie la apă.
Gal Cecilia

Nu, măcar de ştrand gratuit să se bucure cei care mai au suficientă sănătate. Au muncit în fabricile comuniste în condiţii mizerabile şi acum au pensii de toată jena.
Amalia Ciorba

Este o măsură bună. Totuşi, aş propune tarife mai mici înainte de amiază, când doar pensionarii au vreme de ştrand. În weekend ar trebui tarif întreg pentru toată lumea.
Călin Adrian

Nu taxării pensionarilor! Au muncit o viaţă, măcar atât au şi ei dreptul. Şi aşa majoritatea au pensii de mizerie. Să se găsească alte surse de venit la bugetul local.
Cristian Abrudan

Da. Şase lei este o sumă modică pentru intrarea la ştrand şi acest lucru ar putea duce la creşterea confortului celor care plătesc un bilet întreg.
Sorin Matei