În toate zonele Bihorului, indiferent că este vorba despre Ţara Beiuşului ori de Valea Ierului, se vor desfăşura luna aceasta spectacole de colinde tradiţionale, adică musai bihoreneşti, musai "în ceată" şi obligatoriu "live".

Este începutul unui program pe care conducerea Consiliului Județean Bihor şi-l doreşte pentru toţi anii următori, pentru recuperarea zestrei folclorice a regiunii, şi la care a aderat "cu toată inima", cum spune ea, şi cunoscuta artistă Florica Bradu.

În cojoc de Binş

"Rolul administraţiei locale este de a contribui la creşterea nivelului de bunăstare a cetăţenilor şi a comunităţilor locale, iar bunăstarea nu se reduce la cea materială, ci are şi o componentă spirituală", a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, într-o neobişnuită conferinţă de presă susţinută marţi.

Acesta (foto mijloc) şi-a făcut apariţia îmbrăcat cu un cojoc de Beiuş, alături de cea mai consacrată dintre "Floricile Bihorului", Florica Bradu (foto dreapta), şi de şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului, profesorul Horea Abrudan (foto stânga), şi el într-o cămaşă populară.

Motivul? Prezentarea unui proiect botezat "Bihorul colindă", prin care, potrivit explicaţiilor date de Mălan, autorităţile - în parteneriat cu profesori, preoţi şi artişti - îşi propun "să scoatem la lumină obiceiurile, tradiţiile şi valorile culturale specifice ale Bihorului, să arătăm cine suntem şi ce ne caracterizează".

Mai concret, un program ce se doreşte organizat în fiecare an de acum înainte, pentru recuperarea şi promovarea colindelor, ce se va desfăşura în fiecare Ajun de Crăciun, cu concerte în care cei implicaţi să respecte trei reguli simple: să colinde doar "în ceată" (căci colindul tradiţional aşa era, nu cu "solişti" şi vedete), să aibă un repertoriu exclusiv din Bihor, nealterat, şi să performeze "live", fără pic de playback.

"Nu e gândit ca un proiect singular, ci face parte dintr-un ansamblu de proiecte pe care le vom derula începând din acest an. Vor fi colindători copii, grupuri formate din feciori ai satelor, vârstnici, artişti consacraţi şi artişti în devenire", a spus Mălan despre proiectul "Bihorul colindă", precizând că el se va desfăşura în parteneriat cu primăriile locale, parohiile ortodoxe, Inspectoratul Şcolar al Judeţului şi, fireşte, Centrul Cultural al judeţului.

"Am colindat toată lumea"

O surpriză a acestuia este implicarea, "fără nicio remuneraţie", după cum a subliniat reprezentantul CJ Bihor, a Floricăi Bradu. Vădit emoţionată, artista s-a confesat afirmând că "am răspuns cu toată inima la apelul de a redeştepta tradiţiile noastre bihorene".

Interpreta care a slujit întreaga sa carieră folclorul Bihorului a vorbit cu mare emoţie, adesea podidită de lacrimi, despre "zestrea absolut inestimabilă a neamului nostru, pe care nu trebuie s-o lăsăm deoparte", amintindu-şi de propria copilărie petrecută "într-o familie de ţărani, într-o vatră folclorică extrem de bogată" şi de tinereţea în care a început să culeagă folclor autentic, pentru a evoca importanţa spirituală a tradiţiilor atât de preţuite de marii oameni de cultură.

Florica Bradu, artistă de muzică populară

"În Ajun de Crăciun se căuta în comunitatea locală un loc special, la o răspântie, un loc care se numea vatră, unde oamenii credeau că se întâlnesc viii cu morţii, lumea aceasta cu lumea de dincolo", a povestit interpreta despre locul de unde porneau colindătorii, dar şi despre cum erau aşteptaţi aceştia de gospodarii satelor, cu felinare din coji de cireş puse în stâlpii porţii ca invitaţie, ca semn că "ne e deschisă casa, veniţi de ne colindaţi".

"Am colindat în toată lumea, am văzut câtă admiraţie culegeam de la oameni care nu ne cunoşteau limba, dar ne înţelegeau sufletul", a spus Florica Bradu.

Între altele, a povestit și cum a colindat, la propriu, la invitaţia primarului din New York, în faţa sediului administrativ al marii metropole. "Atâtea lucruri frumoase care ne împodobesc pe noi ca neam ne amintesc cine am fost, cine suntem şi cine trebuie să fim", a mai spus artista, felicitându-l pe vicele CJ Bihor pentru iniţierea proiectului dedicat colindelor autentice.

Ediţia inaugurală, 8 spectacole

Anul acesta, din 10 până în 18 decembrie inclusiv, programul "Bihorul colindă" cuprinde opt spectacole programate la Tinăud, Husasău de Criş, Aleşd, Tinca, Ştei, Beiuş, Şuştiu (comuna Lunca), Marghita şi Roşia.

Acestea vor fi susţinute de grupuri de copii care cântă în biserici, ansambluri folclorice, coruri şi cete de colindători, majoritatea concertelor urmând să se desfăşoare în biserici şi cămine culturale, dar două fiind pregătite să aibă loc în aer liber (la Roşia şi la Şuştiu, unde va funcţiona şi un târg de produse tradiţionale).

Vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan a precizat că de la anul în program vor fi incluse şi municipiile Salonta şi Oradea, anul acesta cele două oraşe fiind "sărite" din motive diferite: în Salonta Primăria a organizat deja manifestări similare de una singură, iar pentru organizarea în Oradea "nu am avut timpul fizic necesar, după ce am avut această idee, să ne asumăm organizarea unui concert aşa cum ni-l dorim".

Programul complet al tuturor spectacolelor "Bihorul colindă" poate fi consultat mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!