Un tânăr în vârstă de 22 ani din comuna bihoreană Sălard a fost încarcerat, miercuri seară, după ce a fost condamnat definitiv de judecătorii din Ungaria la 2 ani şi 2 luni de detenţie pentru trafic de migranţi pe teritoriul Ungariei. Darius P. făcea parte dintr-o filieră de traficanţi de persoane şi transporta transfugii pe teritoriul țării vecine, de la graniţa cu Serbia până la cea cu Austria, primind câte 200 de euro pentru fiecare client.

Informaţia apare în decizia Curţii de Apel Oradea din 20 decembrie, prin care instanţa a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de Tribunalul Győr pe 1 decembrie 2022.

Conform hotărârii, tânărul era în relaţie cu o grupare de traficanţi de fiinţe umane, neidentificaţi de autorităţile maghiare, care îi transmiteau telefonic sarcinile.

În noaptea de 28 spre 29 iulie 2022, bihoreanul a fost trimis la graniţa sârbo-maghiară, de unde a preluat cinci persoane pe care urma să le transporte în apropierea frontierei ungaro-austriece în Mercedesul tatălui său.

Maşina a fost oprită în jurul orei 2 noaptea de un echipaj de poliţie la marginea oraşului Nagycenk, la doar câţiva kilometri de graniţa cu Austria.

În momentul în care şoferul a oprit, cei cinci străini au sărit din maşină şi au fugit, unul singur, un afgan, fiind prins de poliţişti, alături de şoferul român. Din declaraţia cetăţeanului afgan, tânărul urma să primească 200 euro de la fiecare migrant, în momentul în care ajungeau lângă graniţa cu Austria.

Tânărul bihorean a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare sub acuzaţia de trafic de migranţi, pedeapsă din care a şi ispăşit o parte, într-un Penitenciar din Ungaria.

El a fost expulzat pe 1 martie 2023, însă fără ca autorităţile maghiare să-l predea efectiv poliţiştilor români. Ca atare, după ce a revenit acasă, bihoreanul a rămas liber, până acum, când Curtea de Apel Oradea a finalizat procesul pentru recunoaşterea condamnării încasate în Ungaria şi a dispus să-şi ispăşească şi cele 574 zile rămase din pedeapsă.

El a fost ridicat, miercuri, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale - Compartimentul Urmăriri, care l-au depus la Penitenciarul Oradea.