Pompierii militari bihoreni au intervenit luni, după prânz, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit pe un teren aflat între localităţile Lugaşu de Jos şi Urvind, chiar lângă Drumul Naţional 1. 

„Între orele 14.10 - 15.00, pompierii militari aleşdeni au acţionat pentru stingerea unui incendiu care se manifesta pe o suprafaţă de teren de aproximativ un hectar, între Lugaşu de Jos şi Urvind, în apropiere de DN 1, fumul degajat de arderea vegetaţiei uscate periclitând siguranţa participanţilor la trafic", a transmis loc. col. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crișana.

Pompierii din cadrul Detaşamentului 2 Oradea au mai intervenit luni intr-un caz similar, la un teren din Săldăbagiu de Munte. 

De asemenea, duminică, echipajele de pompieri ale Staţiei Ştei, Gărzii 1 Mai şi Secţiei Beiuş au intervenit pentru a stinge trei incendii care au avut loc în Chişcău, Mierlău, în apropiere de DJ 759 A, şi în Budureasa, în proximitatea DJ 764 A. În urma acestor incendii, a fost distrusă o suprafaţă totală de aproximativ opt hectare de teren.

Se pare că incendiile au fost cauzate de oamenii care au dat foc vegetaţiei uscate, pentru a-şi curăţa terenurile. „Incendiile menţionate au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deşeurilor ori a vegetaţiei uscate", a precizat Camelia Roşca.

În contextul acestor evenimente, pompierii atrag atenţia asupra riscurilor asociate arderilor necontrolate de mirişti şi resturi vegetale. „Reamintim bihorenilor că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generate de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum", se mai arată în informarea ISU.

Autorităţile le amintesc cetăţenilor că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Există sancţiuni mai severe pentru arderea ilegală a vegetaţiei în arii protejate şi terenuri supuse refacerii ecologice, aceste acţiuni fiind considerate infracţiuni care pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă, în funcţie de gravitatea impactului asupra vieţii, sănătăţii umane, animalelor şi vegetaţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!