Poliţiştii din Bihor au avut de furcă cu cei peste 10.000 de pelerini care au vizitat în minivacanţa de Sfânta Maria Mănăstirea Izbuc şi Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, blocând şoselele din cauza numărului mic de parcări, iar cei de la frontieră au fost copleşiţi de cei peste 600.000 de români care au ieşit din ţară în această perioadă, recordul absolut al ultimilor ani.

„S-a renunţat la zile libere, la concedii, am deschis artere noi, inclusiv pe sensul opus de circulaţie”, a declarat şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestorul Marin Bondar (foto jos), într-o conferinţă de presă susţinută luni la Prefectura Bihor, alături de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, cel al Jandarmeriei Bihor, Ioan Bogdan, prim-adjunctul şefului ISU Crişana, colonel Csilik Alexandru, şi Ilinca Şandor, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor.

Cel mai aglomerat punct de trecere al frontierei a fost Nădlac ll, unde joia trecută, în 24 ore, au ieşit din ţară peste 168.000 de persoane. "Am încercat şi am reuşit să reducem la minimum timpii de aşteptare. Cel mai mult a fost 90 minute, la Nădlac ll", a spus Bondar, care pune aglomeraţia pe seama faptului că preţurile biletelor de avion au explodat, iar românii preferă alte moduri de transport. "Am făcut o analiză şi a numărului de persoane care intră în aeroporturi şi e cu mult mai mic faţă de alţi ani", a declarat şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. 

Potrivit acestuia, cifrele de anul acesta sunt mai mari decât anul trecut. În 2023, în aceeași perioadă, a minivacanței de Sfânta Măria, era înregistrat un nou record, ieșind din țară peste 408.000 de persoane.

Mii de pelerini

Pe de altă parte, poliţiştii din judeţ au avut o minivacanţă fără evenimente majore, însă cu şosele extrem de aglomerate în principal de credincioşii aflaţi în drum spre sau dinspre lăcaşurile de cult. "Cei mai mulţi pelerini au fost la mănăstirile din Izbuc, peste 5.000 de oameni, şi tot cam atâţia au fost şi la Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea", a spus şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş (foto jos).

Pentru a menţine ordinea publică şi fluidizarea traficului rutier, peste 900 de poliţişti rutieri au acționat zilnic, împărţiţi în peste 100 de patrule pedestre sau auto, pe şosele, în zonele turistice şi în apropierea lăcaşurilor de cult.

"Aproape 2.000 de persoane au fost legitimate și 1.380 de conducători auto testați pentru alcool sau droguri, au fost aplicate peste 540 de sancțiuni și reținute 64 de permise de conducere", a mai declarat şeful Poliţiei Bihor. De asemenea, susţine tot el, polițiștii bihoreni au intervenit la 336 de evenimente, dintre care 329 au fost sesizate prin 112. Dintre reclamaţiile transmise prin 112, 58 de infracțiuni, dintre care 22 contra persoanei, 24 contra patrimoniului și 12 infracțiuni de altă natură.

Ca urmare a prezenței active a polițiștilor în trafic, 364 de şoferi s-au ales cu amenzi în valoare totală de 162.305 lei, cea mai sancționată abatere fiind depășirea limitei legale de viteză (208 sancțiuni).

Totodată, 64 dintre şoferii amendaţi au rămas fără permise de conducere, iar 41 de autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice au fost oprite prin retragerea certificatelor de înmatriculare până la remedierea problemelor constatate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!