Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au pus sub urmărire penală doi orădeni şi un bărbat din localitatea Cheşereu, anchetaţi pentru trafic cu băuturi alcoolice şi un prejudiciu de peste 100.000 lei cauzat statului, cei trei având interdicţia de a părăsi localităţile de domiciliu.
Din ancheta poliţiştilor, Gyepar Şandor Zoltan, 39 de ani, Ion Lădescu, 54 de ani, ambii din Oradea, şi Peto Istvan Şandor, 35 ani, din localitatea bihoreană Cheşereu, au constituit o reţea care livra alcool etilic la negru către persoane fizice, baruri şi restaurante din întregul judeţ.
Pentru prinderea traficanţilor, supravegheaţi de mai multe săptămâni, marţi, 11 octombrie, cu sprijinul informativ al Serviciului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au organizat o acţiune complexă la care au mai participat şi poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramureş, poliţişti din Aleşd, specialişti din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, ai Gărzii Financiare Bihor şi luptători ai Serviciului de Intervenţie Rapidă ai Poliţiei Bihor.
Cei trei au fost surprinşi în flagrant, la intrarea în Aleşd. Doi dintre ei conduceau câte o autoutilitară iar cel de-al treilea era la volanul unui autoturism, ca antemergător, având rolul să îi atenţioneze pe şoferii autotrenurilor despre eventuale filtre ale Poliţiei, prin intermediul unei staţii de emisie recepţie.
"Alcoolul era ascuns în recipiente speciale montate pe cele două autotrenuri, prevăzute cu instalaţie de umplere şi golire sub presiune. Unul din vehicule avea montat un recipient într-un perete dublu ce despărţea cabina conducătorului auto de partea din spate a maşinii, iar cel de-al doilea, sub remorcă", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
În cele două vase, poliţiştii au descoperit în total 3.000 litri alcool etilic, fără documente legale de provenienţă. Totodată, miercuri, 12 octombrie, în urma unor percheziţii efectuate la domiciliul celor trei, poliţiştii au ridicat diferite înscrisuri, precum şi 5.500 lei, proveniţi din comercializarea ilegală a alcoolului.
În urma flagrantului, cei trei traficanţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar miercuri, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul lor pentru deţinere şi comercializare, în afara antrepozitelor fiscale a produselor accizabile supuse marcării. De asemenea, anchetatorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea.
"Prejudiciul total cauzat bugetului general consolidat al statului este estimat la peste 100.000 lei, însă cercetările nu au fost, încă, finalizate", a mai spus agentul principal Ioana Lascău.