Traficanții de droguri de mare risc nu vor mai putea primi pedepse cu suspendare, ci doar cu executare, dacă un proiect de lege depus miercuri în Parlamentul României va fi adoptat. De asemenea, pedepsele cu închisoarea ar urma fi mai aspre.

Anunțul privind depunerea proiectului la Camera Deputaților și solicitarea procedurii de urgență în ceea ce privește dezbaterea acestuia a fost făcut de Alina Gorghiu, ministrul Justiției și senator PNL. De altfel, proiectul a fost inițiat de Gorghiu alături de alți parlamentari PNL. 

Inițiativa vine în contextul în care se petrec numeroase incidente legate de consumul de droguri, în special în rândul tinerilor, ba chiar tragedii, cum a fost cea din stațiunea 2 Mai. Un tânăr șofer drogat, Vlad Pascu, a intrat cu mașina într-un grup de persoane care circulau în afara carosabilului. În urma accidentului, doi tineri au murit. 

„Tragediile din ultima vreme, precum cea de la 2 Mai, impun îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva drogurilor. Dacă am fi avut această lege mai devreme, Roberta și Sebastian, victimele accidentului din vara aceasta produs pe fondul consumului de droguri, poate ar fi fost alături de colegii lor la facultate acum”, a transmis ministrul Justiției, într-un comunicat de presă.

Potrivit propunerii legislative, va fi eliminată posibilitatea suspendării suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc, notează Digi24.ro. 

„Traficanții de droguri de mare risc nu vor mai putea scăpa de închisoare! Este răspunsul necesar față de creșterea numărului de cauze penale având ca obiect infracțiuni din sfera traficului ilicit de droguri. În acest sens, menționăm faptul că, în anul 2023, până la finele lunii septembrie, numărul de astfel de cauze de soluționat a fost de 22.135 față de 18.233 în aceeași perioada din 2022. Dintre acestea, 10.780 de cauze au fost nou înregistrate față de 8484 în aceeași perioadă a anului 2022”, se mai arată în informare.

Totodată, legea „2 Mai” prevede înăsprirea pedepselor pentru prevăzute de legea 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Făptașii vor risca să primească pedepse cu închisoarea de la 3 la 10 ani, în loc de 2-7 ani, cum este în prezent. 

„Modernizarea legislației în acest domeniu este cu atât mai importantă cu cât la finalul lui 2022, Agenția UE anti-drog monitoriza 930 de noi substanțe psihoactive (NSP). Aceste substanțe chimice, realizate în laboratoare clandestine, produc efecte mult mai grave asupra sănătății decât drogurile tradiționale, iar prețul lor este mai accesibil comparativ cu cel al drogurilor de mare risc, ceea ce le face să devină atractive de experimentat pentru tineri”, a mai transmis Gorghiu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!