Anul 2017 s-a terminat prost pentru Sergiu Claudiu Tăut, un samsar de maşini second hand în vârstă de 31 ani, din Oradea.

Bărbatul a fost trimis în judecată pe 19 decembrie de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri de risc după ce a fost găsit cu peste 33 kilograme de haşiş pe care l-a cultivat chiar el şi urma să îl vândă pe bani buni, în Olanda. Din rechizitoriul întocmit de procurori,  BIHOREANUL a aflat că "recolta" a "căzut" în braţele procurorilor Antidrog din pură întâmplare, în timpul unei anchete în care bărbatul era bănuit de contrabandă cu... ţigări!

Ţigări, maşini şi droguri

Percheziţiile au fost realizate pe 22 iunie 2017, într-un dosar care viza contrabanda cu ţigări de provenienţă ucrainiană. Operaţiunea, coordonată de procurorii Biroului Teritorial Satu Mare al DIICOT, a fost una de amploare. Echipaje mixte au descins, atunci, la 31 de adrese din judeţele Bihor, Satu Mare şi Arad, iar în urma scotocirilor au fost ridicate peste 330.000 de ţigări netimbrate, două autoturisme adaptate cu compartimente speciale pentru transportul ilegal al ţigărilor, telefoane mobile şi staţii de recepţie emisie, dar şi 2,7 kilograme de cannabis.

Haşişul a fost găsit în casa lui Tăut din Paleu, o parte într-o pungă de plastic iar restul în borcane de sticlă ascunse lângă centrala de încălzire. Întrebat de unde le are, iniţial bărbatul a uzat de dreptul la tăcere. Dus la sediul DIICOT, Tăut a revenit la gânduri mai bune, recunoscând că le-a cultivat personal, la propunerea unui olandez care s-a oferit să-i cumpere recolta, cu 4000 euro/kilogram şi care i-a pus la dispoziţie gratuit tot ceea ce avea nevoie - seminţe, ghivece, saci cu pământ, lămpi, tubulatură pentru aerisire, un ventilator şi fertilizator.

Cultură în vecini...

În depoziţie, Tăut a pretins că plantaţia a înfiinţat-o într-o casă vecină, nelocuită, despre care ştia că este obiectul unui proces şi, ca atare, nu exista riscul ca cineva să intre în ea. Cu ajutorul unui prelungitor, a tras curent electric şi, mai apoi, a pus la germinat seminţele, iar când au apărut rădăcinile, le-a mutat în ghivece. Din cele 120 de seminţe, le-a explicat el procurorilor, au supravieţuit 92 plante din care, după patru luni, au ieşit 2,7 kilograme de muguri de cannabis găsite în timpul percheziţiilor, care urmau să fie predate olandezului după ce mugurii s-ar fi uscat suficient.

Tăut i-a condus pe anchetatori la casa părăsită, le-a arătat unde a aruncat pământul rămas după recoltarea plantelor şi unde a ars tulpinile rămase. Tuburile de aerisire, ventilatoarele şi celelalte instalaţii pe care le folosise nu mai erau. "La un moment dat, cetăţeanul olandez s-a prezentat şi a preluat toate obiectele, deoarece nu am mai vrut să înfiinţez alte culturi", s-a jurat bărbatul.

... şi cu chirie

Reaudiat o zi mai târziu, pe 23 iunie, Tăut a venit cu o nouă variantă: şi anume că plantele au fost cultivate nu în Paleu, ci într-o casă închiriată în cartierul Ioşia. Iar cultura n-a fost prima,  căci în cursul anului 2016 a mai încercat să crească cannabis, chiar în două rânduri, însă fără succes, pentru că plantele s-au uscat înainte de a da rod.

Mai mult, bărbatul le-a dezvăluit procurorilor că "recolta" pe care au găsit-o în Paleu e doar o mică parte, căci în casa din Ioşia mai are plante în ghivece. Şi, ca să arate că spune adevărul, Tăut i-a condus pe anchetatori la "sera" improvizată, de unde poliţiştii Antidrog ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea legii au strâns, pe lângă cele 2,7 kilograme de muguri deja ridicate, alte 29,52 kilograme de plante verzi.

Sinceritatea bruscă a lui Tăut nu era una dezinteresată: pentru că s-a autodenunţat, el nu mai putea fi anchetat pentru cultivarea drogurilor. Aşa se face că, în decembrie, după finalizarea anchetei, el a fost trimis în judecată doar pentru trafic de droguri de risc, faptă pentru care riscă, oricum, între 3 şi 15 ani. Suficient cât să-i piară cheful de astfel de agricultură...