După ce au petrecut o săptămână în staţiunea bulgărească Nisipurile de Aur, iar apoi încă două zile vizitând mănăstirile din Nordul Moldovei, revenind acasă marţea trecută, părinţii a doi gemeni din Beiuş, în vârstă de doar un an şi o lună, trec printr-o dramă cumplită: unul dintre aceştia a decedat, iar celălalt este internat în stare gravă la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

Potrivit unor surse medicale, unul dintre micuţi a fost internat de urgenţă, miercuri seară, la Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş, cu simptome de bronşită astmatiformă, dar în a doua noapte a făcut o criză de apnee şi un stop cardiorespiratoriu. Resuscitat de medicii beiuşeni şi pregătit pentru a fi transferat la Spitalul Municipal din Oradea, copilul a mai făcut încă două stopuri cardiace şi a decedat joi noapte, la Beiuş.

Câteva ore mai târziu, pentru că şi celălalt geamăn începuse să manifeste aceleaşi simptome, părinţii l-au adus la Oradea, de urgenţă, fiind preluat la Compartimentul de Primire a Urgenţelor, unde de salvarea sa s-a ocupat o echipă condusă de dr. Ritli Ladislau timp de o jumătate de zi, până la decizia de a-l transfera la Bucureşti.

"Copilaşul a fost într-o depresie respiratorie severă, noi suspectând că, la fel ca şi fratele său decedat, a fost infestat cu un virus rar în timpul călătoriei în străinătate", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Ritli.

Deşi specialiştii din Bucureşti au început investigaţii amănunţite pentru a afla cauza exactă a îmbolnăvirii celui de-al doilea copil şi a decesului celui dintâi, până la această oră ea nu a fost identificată.

"Domnul profesor Adrian Streinu Cercel mi-a promis că mă va anunţa telefonic de îndată ce se va cunoaşte agentul patogen", a spus dr. Ritli.

Potrivit dr. Crina Mărcuţ, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, copilul internat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti se află în afara unui pericol letal.

În urma acestei situaţii, dr. Ritli Ladislau sugerează părinţilor de sugari sau copii mici, de vârstă preşcolară, să evite călătoriile lungi şi în afara ţării. "Nu aş recomanda niciunei familii să călătorească atât de mult, mai ales în afara ţării, cu copii atât de mici. La un an şi o lună, copiii sunt foarte vulnerabili la îmbolnăviri", spune dr. Ritli.