La câteva ore după ce ALDE a anunţat ruperea coaliţiei guvernamentale cu PSD, alianţa celor două partide cu UDMR realizată în 2016 la nivelul judeţului Bihor se clatină şi ea.

Contactat de BIHOREANUL, vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea (foto dreapta), reprezentant ALDE, afirmă că dacă "la centru" se decide acest lucru, hotărârea va fi pusă în practică, adică cei doi reprezentanţi ai acestei formaţiuni, de care depinde majoritatea în Consiliu, se vor despărţi de colegii lor de la PSD şi UDMR.

"La urma-urmei, suntem la dispoziţia partidului. Să vedem cât de tranşant se pune problema la nivel central. Avem miniştri şi secretari de stat în Guvern, dar şi 17-18 vicepreşedinţi de Consilii Judeţene în alianţă cu PSD. Urmează să vedem dacă se va solicita o repoziţionare şi la nivel local. Vă daţi seama că nu putem face notă discordantă de linia partidului. Aşa cum PSD îşi asumă o decizie de sus până jos, şi la ALDE probabil se va proceda la fel. Dacă aşa se va decide la centru, vom ieşi din colaborarea locală cu PSD", a declarat Traian Bodea.

Pe de altă parte, întrebat dacă ALDE va încheia un parteneriat cu opoziţia din PNL, cum exista posibilitatea în vara anului 2016, după alegerile locale, aşa încât cele două partide să preia majoritatea în Consiliul Judeţean, Bodea a afirmat că un asemenea scenariu ar fi "nefuncţional". "Eu cred că ori UDMR, ori PSD, unul din aceste două partide, ar trebui să caute să facă o nouă majoritate cu PNL", a spus Bodea.

În prezent, în CJ Bihor, majoritatea este formată din cei 9 consilieri judeţeni ai PSD, 8 ai UDMR şi 2 ai ALDE (cu tot cu Bodea), în timp ce PNL a câştigat 17 mandate. Dacă ALDE ar "bascula" după ruperea colaborării cu PSD şi ar trece de partea PNL, majoritatea ar fi deţinută de liberali şi democrat-liberali, cu 19 consilieri.

Până la această oră, preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, Ciprian Blejan, nu a putut lămuri dacă ruperea legăturii cu PSD va fi totală, inclusiv la nivelul Consiliului Judeţean.

UPDATE: Deocamdată, continuăm

După încheierea Delegaţiei Permanente a ALDE de la Bucureşti, Blejan a declarat pentru BIHOREANUL că deocamdată "pe plan local, parteneriatul PSD-ALDE-UDMR va continua", dar nu se ştie până când.

"În următoarea perioadă se va face o analiză a rezultatelor pe plan local şi, în funcţie de concluzii, se va lua o decizie cu privire la această colaborare", a spus şeful ALDE Bihor.