Traian Ştef, fostul director al Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai îşi va primi în rate salariile în valoare de 30.000 lei la care Curtea de Apel Oradea a stabilit că ar fi avut dreptul dacă şi-ar fi dus contractul de management la bun sfârşit.

Directorul a fost demis în anul 2008 de către preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, pentru că a cheltuit din bugetul instituţiei 10.000 de euro pentru o excursie la Paris efectuată de câţiva angajaţi şi membri ai familiilor acestora sub pretextul unei deplasări "în scopul perfecţionării profesionale". Ştef a intentat ulterior proces Consiliului Judeţean, iar instanţa i-a dat câştig de cauză.

Preşedintele Radu Ţîrle a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în ciuda sentinţei, îşi menţine punctul de vedere din 2008. "Nu regret această decizie. Dacă rămânea pe post făcea pagube mult mai mari decât cele de acum", a spus preşedintele.

Banii în rate

Prezent la conferinţa de presă, secretarul Consiliului Judeţean, Carmen Soltănel, a precizat că Traian Ştef îşi va primi salariile neîncasate în rate, când instituţia la care a fost angajat va avea bani. "Dată fiind situaţia economică, drepturile salariale se vor da treptat până în 2014. Dacă bugetul va permite acest lucru se vor plăti mai repede, dar în niciun caz mai repede de şase luni", a afirmat secretarul CJ.

Soltănel a mai spus că plata se va face din bugetul Bibliotecii Judeţene. "Banii nu vor fi plătiţi de Consiliul Judeţean. Biblioteca are personalitate juridică, are buget propriu, se gospodăreşte singură. Consiliul Judeţean atât că îi alocă o parte din finanţări", a explicat jurista.

Câştigarea procesului de către Traian Ştef a pus problema cine va achita salariile neîncasate de acesta datorită demiterii înainte de expirarea contractului de management, în condiţiile în care decizia de reziliere a acestuia a fost luată de preşedintele Radu Ţîrle.

Odată cu demiterea lui Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean a reziliat şi contractul managerului Filarmonicii orădene, Sarkady Zsolt, însă acesta nu s-a adresat instanţei, preferând să ceară sprijinul UDMR pentru un post în administraţie.