Muncitorii vin, sapă şi pleacă. În urma lor şanţurile rămân deschise sau acoperite de mântuială. Aproape că nu există zonă din Oradea în care circulaţia să nu fie obstrucţionată.

"În Nufărul se lucrează de luni de zile, lângă Piaţa Mare se sapă pentru viitoarele tuneluri, lucrările din strada Libertăţii nu se mai termină, iar în Rogerius, dacă intri cu maşina între blocuri, nu este sigur că te mai poţi întoarce tot pe acolo, că apare un şanţ", spune preşedintele Camerei Taximetriştilor Bihor, Iosif Rad.

Timp, nervi şi bani...

preşedintele Camerei Taximetriştilor Bihor, Iosif RadÎn Oradea, maşina este modalitatea de deplasare comodă, dar nu şi rapidă. Aproape că nu există traseu pe care, cu mici scurtături, un pieton mergând voiniceşte să nu ajungă mai repede la destinaţie. "De când cu şantierele deschise în tot oraşul, pentru un traseu de 5 minute acum îţi trebuie şi 20 de minute", spune reprezentantul taximetriştilor, Iosif Rad (foto).

Timpii de aşteptare la semafoare, înaintarea în coloană, încetinirile la escaladarea unor dâmburi dublează cantitatea de combustibil arsă, cu efecte devastatoare asupra bugetului şi poluării. "De la 8,5-9 litri ajungi la un consum de 15-16 litri la suta de kilometri, preţul unei curse poate creşte şi cu 50% şi, normal, clientul se supără", spune Rad.

La ore de vârf, traficul în oraş practic se blochează. "Dimineaţa între 7.30 şi 9 şi după-amiaza între 16 şi 19 totul e blocat, indiferent că vrei să ajungi din Nufărul în centru sau din Şoseaua Borşului în oraş", zice acesta.

Evitaţi sau aşteptaţi!

primarul Oradiei, Florin BirtaStrăzile sunt sparte de constructori angajaţi de Primărie, Compania de Apă Oradea, Termoficare, Distrigaz şi alţii. "Sunt deschise peste 40 de şantiere", zice primarul Florin Birta (foto).

Săptămâna trecută, punctul nevralgic al traficului era în centrul civic, unde lucrările la viitorul pasaj subteran demarate de Freyrom, constructorul Pasajului Magheru şi al podului Centenarului, au deviat traficul pe linia de tramvai. "Cea mai dificilă a fost relocarea reţelelor de apă, canalizare şi termoficare, pentru că muncitorii au fost nevoiţi să aştepte unii după alţii. Acum a început săparea celor 86 de piloţi foraţi care vor susţine pasajul şi se va merge mai repede", promite managerul de proiect din partea Primăriei, Ovidiu Guler.

Constructorul preferat al municipalităţii lucrează repede, dar prost. Şanţurile conductelor au fost acoperite de mântuială, spre disperarea şoferilor. "Firma îşi bate joc de noi. Nu poţi pune pietriş cu lopata şi apoi să aştepţi să fie tasat de maşini. Şanţul trebuie umplut cu pietriş până nu dăm cu băile de ulei", reclamă un orădean pe aplicaţia Oradea City Report.

Sesizată de BIHOREANUL, Primăria promite măsuri. "Constructorul va turna asfalt unde se poate", spune Guler. Acesta recomandă însă evitarea zonei. "Eu folosesc Waze şi dă rezultate. Din Nufărul poţi ajunge în centru sau în Rogerius pe şoseaua de centură, pe strada Atelierelor sau pe lângă Gara de Est", explică funcţionarul.

Pradă dezorganizării

Municipalitatea îşi pune singură piedici. După ce strada Libertăţii a fost închisă luni de zile pentru modernizare pe porţiunea dinspre Piaţa Ferdinand, luna trecută s-a închis spre Parcul Traian. Primăria şi-a amintit abia în toamnă de înlocuirea reţelelor de apă, canalizare şi termoficare pe care le-ar fi putut face în vară.  

directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea, Cristian PopaSăptămâna trecută constructorii aşteptau unii după alţii. "Avem nevoie de un avans faţă de Termoficare ca să îi putem asigura branşamentele la apă", explică directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea, Cristian Popa (foto).

De parcă nu era de ajuns haosul din centul oraşului, CAO tocmai a închis şi strada Apostol Andrei, între Bulevardul Decebal şi strada Szigligeti Ede. "Înlocuirea canalizării se va finaliza înainte de sfârşitul anului", promite Popa.

Muşcă şi fugi!

Şantierele încurcă inclusiv pietonii. Săptămâna trecută, oamenii săreau peste şanţurile săpate de constructorii Termoficare pe străzile Episcop Ioan Suciu, Iza, Corneliu Coposu şi altele. "Pe Şelimbărului, constructorii au spart aleile de la intrările în blocuri, au schimbat conductele, le-au acoperit cu nisip şi au plecat", reclamă un riveran.

directorul comercial al Termoficare Oradea, Dan CreţuConducerea Termoficare spune că are mâinile legate. "Vom cere constructorilor să acopere şanţurile unde se poate, dar nu îi putem penaliza. Termenele de finalizare ale lucrărilor de înlocuire a reţelelor aferente punctelor termice sunt anul viitor", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Astăzi, principala preocupare a conducerii societăţii este ca şantierele să nu întrerupă furnizarea încălzirii şi a apei calde. "Niciuna dintre lucrările în derulare nu afectează consumatorii", zice mândru Creţu. De parcă şanţurile le-ar cădea bine...

"Muncitorii au dispărut!"

Cei mai nemulţumiţi sunt, însă, orădenii din Oncea, unde lucrările de modernizare cu termen de execuţie de 3 luni se vor prelungi până în primăvara anului viitor.

Primăria a primit zeci de reclamaţii telefonice sau prin aplicaţia Oradea City Report. "De cel puţin 3 luni, strada Piersicilor a fost săpată, instalate câteva guri de canal care blochează câte un sens şi atât. Muncitorii au dispărut, iar cei care locuiesc în zonă fac slalom printre gropi şi guri de canal", reclamă un orădean. Situaţia este valabilă şi pentru străzile Caişilor, Cireşilor, Viilor şi Dimitrie Anghel.

"De când au început la proiect este de 10 ori mai rău. Toată vara s-a lucrat 3 zile pe lună şi acum s-au apucat la muncă puternic. La ora actuală este impracticabil drumul. Vecinul şi-a spart baia de ulei, restul frecăm cu scutul tot la 5 - 10 metri, chiar dacă mergem cu 5 kilometri la oră", se plânge un riveran de pe Caişilor.

Oamenii sunt revoltaţi că săpăturile i-au lăsat fără acces la proprietăţi, iar ploile au transformat drumul în arătură. "Azi nu am putut ajunge până acasă. Maşinile le lăsăm la capătul drumului şi venim prin noroi", spune orădeanul.

Asaltată cu reclamaţii, Primăria a cerut constructorului Costa Voc din grupul Asfamixt accelerarea ritmului de lucru. Efectul? Acesta a renunţat la lucrare...

"Am lucrat ce am putut..."

Constructorul spune că termenul de execuţie era, din capul locului, nerealist. "Ne-au pus termen de 3 luni deşi normativele spun clar că atunci când ai de făcut ziduri de sprijin nu se poate lucra lângă ele 28 de zile", zice directorul Asfamixt, Daniel Forţiu. În plus, executantul lucrărilor susţine că a fost blocat. "Electrica ne-a ţinut în loc 5 luni cu relocarea stâlpilor de curent. Nici acum nu sunt toţi mutaţi, aşa că am lucrat ce am putut".

Ca să scape de o bătaie de cap, în urmă cu o lună firma şi-a dat lucrările în subantrepriză către Via Vita şi Trebor Drum Construct. "Am păstrat doar strada Cireşilor, pe care am adus-o la stadiul de balast stabilizat. Nu o să ne mai prindă nimeni la lucrări în Oradea! Degeaba ne-a dat beneficiarul o prelungire a termenului de execuţie, pentru că la noi a venit valul de reclamaţii", zice Forţiu.

În ciuda degringoladei din oraş, săptămâna trecută municipalitatea nu avea în plan penalizarea niciunui constructor. În fond i-ar fi şi greu, pentru că o bună parte din responsabilitate îi aparţine. Doar orădeanul care plăteşte pentru lucrări şi suferă n-are nicio vină...


VREMURI GRELE
Se anunţă şantiere în lanţ

 şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională Oradea, Marius Moş Traficul în Oradea se va aglomera din iarnă şi mai mult. Municipalitatea se pregăteşte să atribuie lucrările de construire a celor cinci pasaje din Piaţa Gojdu. "Contractul va fi semnat în luna decembrie. În ianuarie, după sărbători, constructorul va începe relocarea utilităţilor", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto). Lucrările se vor derula fără sistarea traficului, pentru a nu bloca oraşul de tot. "Se va circula pe o bandă pe sens pe porţiunea neafectată de şantier", spune Moş.

La începutul anului viitor vor mai demara lucrările pentru trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe un mixt de agent termic cu apă geotermală, prin înlocuirea conductelor din tot cartierul, şi va începe cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare din Oradea, cu săpături în tot oraşul.