Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a rămas fără purtător de cuvânt, începând de luni, după ce procurorul Cristian Ardelean a fost delegat în interes de serviciu la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea.

Delegarea s-a făcut pentru o perioadă de 6 luni, printr-o decizie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu. Ulterior, potrivit Statutului magistraţilor, delegarea procurorului poate fi prelungită, cel mult încă 6 luni.

În vârstă de 31 de ani, Cristian Ardelean are o vechime de 8 ani în magistratură. Fost ziarist, acesta a absolvit cursurile Institutului Naţional al Magistraturii în 2008, a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea din 1 august 2008 şi procuror definitiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd din 8 februarie 2010, printr-un decret al Preşedintelui României.

Din 1 ianuarie 2012, procurorul lucrează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Aici s-a remarcat, printre altele, prin anchetarea şi trimiterea în judecată a dosarului întocmit în cazul interlopilor care au încercat să cumpere ţigări de contrabandă de 55.000 euro cu teancuri de hârtii decupate din ziare - Gavril Rohozneanu (fratele unui lider din lumea interlopă arădeană, Uţu Rohozneanu), celebrul hoţ de maşini Ovidiu Bocşa, Ionuţ Druţă, zis "John" sau "părintele", fiul preotului ortodox din satul Margine, celebrul escroc Cosmin Făt, profilat pe înşelăciuni cu file CEC, şi recuperatorul Ştefan Luczo.

Ardelean a efectuat cercetările şi în mega-dosarul de fraudă fiscală care a provocat bugetului de stat o pagubă de aproximativ 5 milioane de lei prin înregistrarea în documentele contabile a unor facturi fictive. Este vorba despre celebra filieră din care face parte şi Szentgyorgyi Lajos (iubitul Gabrielei de la Cheeky Girls), Ramona Brie, patroana unei firme de intermedieri imobiliare din Oradea, care au pus bazele circuitului evazionist respectiv Titi Robert, fost traficant de ţigări şi maşini, acuzat că i-a ajutat la crearea şi funcţionarea filierei.