Liderul grupului UDMR din Consiliul Local, Kirei Melinda, a acuzat, marţi, municipalitatea orădeană că a publicat pe portalul propriu doar jumătate dintre Hotărârile adoptate de Consiliu Local în 2019 pentru a putea fi consultate de orădeni.

Tot a doua!

Kirei Melinda a verificat pe portalul Primăriei Oradea fişier cu fişier şi a descoperit că sunt afişate doar 780 de hotărâri din cele 1.600 luate de Consiliul Local.

"Pentru anul 2019, dacă ne raportăm la ultima hotărâre publicată, ar trebui să avem 1.600 de astfel de acte administrative. Cu toate acestea, până la data de 1 martie 2020, nu sunt publicate 820 de hotărâri, reprezentând 51% din numărul total, ceea ce este inacceptabil", a spus Kirei.

Potrivit consilierului, hotărârile sunt publicate pe sărite, lipsind calupuri întregi.

Şi puţin, şi prost...

Kirei a arătat că din cele 780 de hotărâri publicate, în 42 de cazuri este vorba de modificări ale unor documentații deja adoptate.

"Această frecvenţă ridicată indică un management defectuos al activităţii de elaborare de hotărâri din partea autorităţii executive, care consumă resurse de muncă cu modificările repetitive, transferând asupra autorităţii deliberative această lipsă de organizare", a spus Kirei.

Pentru comparaţie, consilierul a arătat că în Cluj Napoca, municipalitatea a publicat pe portalul propriu toate cele 999 de Hotărâri de Consiliu Local.

"În plus, materialele de prezentare ale Primăriei Cluj Napoca conţin informaţii care lipsesc la Oradea: devize generale, se menţionează că modifică studii de fezabilitate, semnături corespunzătoare, se prezintă soluţiile tehnice modificate, baza legală pentru majorare", a spus consilierul.

"Hotărârile cu caracter individual nu se publică!"

Contactat de BIHOREANUL, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, persoana responsabilă de publicarea Hotărârilor Consiliului Local pe site, susţine că municipalitatea orădeană manifestă transparenţă. "Primăria Oradea nu are nicio intenţie să ascundă vreo hotărâre cu caracter normativ care priveşte cetăţenii. Ordinea de zi a fiecărei şedinţe este publicată integral de fiecare dată pe site", a spus Vila.

Secretarul Consiliului Local spune că excepţiile sunt impuse de lege. "După patru ani de mandat de consilier local, doamna Kirei ar trebui să ştie care Hotărâri de Consiliu Local se publică pe site şi care nu. Potrivit Codului Administrativ, hotărârile cu caracter individual se transmit doar persoanelor vizate, nu şi publicului larg", a spus Vila.

Secretarul a dat ca exemplu cele 439 de hotărâri adoptate anul trecut cu privire la supraimpozitarea cu 500% a clădirilor aflate într-o stare de degradare. Potrivit acestuia, hotărârile au fost transmise doar proprietarilor fără a fi publicate pe portalul municipalităţii.

Codul obligă!

BIHOREANUL a verificat spusele secretarului Ionel Vila și a consatat că aceasta nu are dreptate întru totul. Este adevărat că OUG 57/2019 privind Codul administrativ, intrat în vigoare, prevede că actele cu caracter individual se comunică persoanelor vizate, pentru că de la comunicare curg diverse termene legale, dar asta nu înseamnă că ele nu trebuie și publicate spre știința tuturor, în virtutea unui principiu elementar care guvernează administrația locală, cel al transparenței.

Printr-o anexă a Codului administrativ, Guvernul a stabilit de altfel Procedura de organizare și publicare a monitoarelor oficiale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în format electronic, care obligă și primăriile să publice pe propriile site-uri documentele emise.

Una dintre categoriile obligatorii ale Monitorului o reprezintă „hotărârile autorității deliberative“, unde, potrivit Codului, ”se publică actele administrative adoptate de consiliul local, de Consiliul General al Municipiului București sau de consiliul județean, după caz, atât cele cu caracter normativ, cât și cele cu caracter individual; aici se publică Registrul pentru evidența proiectelor de hotărâri ale autorității deliberative, precum și Registrul pentru evidența hotărârilor autorității deliberative”.

Pus în fața acestui text de lege, secretarul Consiliului Local Oradea a promis că ”pe viitor toate hotărârile, atât cele cu caracter normativ, cât și cele cu caracter individual, vor fi publicate în Monitorul oficial al orașului, conform noului Cod administrativ”.