Transparenţa şi respectarea legii administraţiei publice locale sunt vorbe-n vânt la Consiliul Judeţean Bihor încă de la instalarea actualei conduceri, care nu îşi abandonează tarele nici măcar în vremuri speciale. O nouă dovadă este modul în care preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au pregătit următoarea reuniune a "parlamentului" judeţean, programată pentru joi, 21 mai, de la ora 11.

De o săptămână

Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, a semnat în data de 13 mai Dispoziţia nr. 118/2020 pentru convocarea aleşilor bihorenilor, cu o listă de proiecte din cele mai importante: aprobarea contului de încheiere a exerciţiului bugetar la 31 martie (pentru primul trimestru al anului în curs), rectificarea bugetului pe 2020 al Judeţului şi ale instituţiilor subordonate CJ Bihor, repartizarea pe unităţile administrativ-teritoriale a sumei de 27,316 milioane lei din fondul aflat la dispoziţia CJ Bihor, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Aeroportului Oradea, reorganizarea Direcţiei de Dezvoltare Implementare Proiecte prin fuziunea prin absorbţie cu Direcţia Social Comunitară etc.

Până miercuri dimineaţă, la ora 9.20, pe site-ul Consiliului Judeţean, însă, conducerea instituţiei nu a asigurat publicarea niciunuia dintre aceste proiecte, ci doar a unora de importanţă minoră sau chiar nesemnificativă, cum ar fi desfiinţarea unui traseu pentru transportul public de persoane, încredinţarea unui imobil din strada Patrioţilor în administrarea Revistei Varad etc.

Abia la ora 10, pe site a apărut și proiectul privind Aeroportul.

"Nu ştim ce vom vota"

Consilierul judeţean PNL Călin Gal, de profesie finanţist, afirmă că modul în care conducerea CJ Bihor organizează reuniunile aleşilor locali trădează o desconsiderare a cetăţenilor care i-au votat pe aceştia pentru a le reprezenta interesele în cunoştinţă de cauză.

"Nu este nici pe departe o premieră ce face conducerea CJ Bihor, nu este nici pe departe prima oară când nu ni se asigură materialele decât înaintea şedinţei, pentru a nu avea timp să studiem proiectele şi pentru a vota în cunoştinţă de cauză", a declarat Gal BIHOREANULUI.

Acesta a afirmat că, înainte cu o zi de şedinţa CJ Bihor, nu este în măsură să facă niciun fel de declaraţie asupra conţinutului proiectelor, din simplul motiv că nu le cunoaşte.

"Habar nu am cum vrea conducerea Consiliului Judeţean să rectifice bugetul Judeţului şi bugetele instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, iar a fi chemat să dai un vot fără să cunoşti cifrele este o bătaie de joc", a mai spus consilierul Călin Gal.

La băşcălie

BIHOREANUL i-a solicitat purtătorului de cuvânt al CJ Bihor, Simon Adrian, o explicaţie pentru faptul că proiectele de Hotărâri nu au fost făcute publice, cu toate că preşedintele Pásztor Sándor a convocat şedinţa cu o săptămână în urmă, deci cel puţin teoretic ştia ce anume vrea să obţină de la consilieri. "O să le punem pe site", a fost promisiunea lui Simon, transmisă marţi, 19 mai, opiniei publice, prin intermediul ziarului.

Pe de altă parte, BIHOREANUL l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt care va fi modalitatea de desfăşurare a şedinţei CJ Bihor, în condiţiile în care aleşii PNL au solicitat ca aceasta să aibă loc cu prezenţa fizică a consilierilor, purtând măşti de protecţie şi respectând regulile de distanţare fizică, dar Simon a răspuns că reuniunea de joi va fi "online şi live", la fel cum a promis şi înaintea ultimelor şedinţe.

Ultima reuniune, însă, organizată tot online, pe 30 aprilie, nici măcar nu a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a CJ Bihor, aşa cum promisese Simon, astfel că publicul interesat a putut urmări desfăşurarea ei doar ulterior, când a fost postată o înregistrare a acesteia.