Spitalul Municipal Gavril Curteanu din Oradea şi-a pus în funcţiune cea mai mare staţie de transport cu vacuum din ţară. Staţia transportă în interiorul spitalului, în capsule speciale, documente, probe pentru analize şi medicamente în limita a 5 kilograme, scurtând timpul în care acestea ajung la patul pacientului.

Cu cinci metri pe secundă...

"Personalul medical nu mai trebuie să se plimbe după documente, analize şi altele. Staţia de vacuum pusă în funcţiune pe 17 decembrie este cea mai mare din ţară. Are 22 de terminale şi transportă încărcături de până la 5 kilograme cu o viteză de 5 metri pe secundă", a declarat managerul spitalului, Maria Silaghi, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Staţia funcţionează cu capsule marcate în colori diferite, în funcţie de destinaţie, astfel încât, în cazul în care ajung în zone sensibile, cum ar fi laboratorul, acestea să intre automat la decontaminat. Pentru un plus de siguranţă, fiecare capsulă este dedicată unei destinaţii, astfel încât cele pentru laborator, de exemplu, nu pot fi expediate spre alte secţii.

La conferinţa de presă au mai participat, printre alţii, primarul Florin Birta, senatorul Gheorghe Carp, cel care a coordonat spitalele orădene, directorul medical Ovidiu Burtă și directorul de îngrijiri medicale Călin Barabaş.

Aparatură de 19,5 milioane lei

Achiziţia sistemului de transport cu vacuum a fost posibilă prin intermediul a două proiecte cu finanţare europeană în valoare totală de 19,5 milioane lei.

Primul proiect, iniţiat împreună cu Spitalul Judeţean Central Bekes (Ungaria), a vizat îmbunătăţirea serviciilor medicale transfrontaliere cu ajutorul unor echipamente medicale modernizate. În acest sens a fost achiziţionată aparatură în valoare de 10 milioane lei, din valoarea totală a proiectului de 10,8 milioane lei.

Pe lângă sistemul de transport cu vacuum s-au mai achiziţionat, printre altele: un echipament de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică, un sistem de telemedicină cu sistem video şi un turn complet 3D Full HD pentru chirurgie endoscopică laparoscopică.

Cel de-al doilea proiect, în valoare de 8,7 milioane lei, a avut ca scop creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 şi a implicat, printre altele, achiziţia de echipamente precum: monitoare de funcţii vitale de înaltă performanţă IBP (10 bucăţi), videolaringoscop, ventilatoare de transport (2 bucăţi), injectomate (200 bucăţi) şi un echipament de tomografie computerizată cu 64 de rânduri de detectori şi 128 de slice-uri.

Mult mai performant şi rapid decât aparatura existentă până acum în dotarea spitalului, noul CT va fi pus în funcţiune în luna ianuarie, după autorizarea lui de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

"Echipamentele achiziţionate prin intermediul celor două proiecte sunt foarte utile şi vor creşte foarte mult calitatea actului medical", a declarat directorul medical al spitalului, Ovidiu Burtă.

179 de paturi libere

Prezent la conferinţa de presă, primarul Florin Birta a afirmat că noile echipamente vor servi pentru tratamentul bihorenilor infectaţi cu COVID-19. Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu numără în prezent 300 de paturi pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, la care se adaugă alte 79 de paturi de la secţia de pe strada Republicii.

"În ultima perioadă, rata infectărilor a scăzut sub 3 cazuri la mia de locuitori. Astfel, în Oradea a scăzut şi numărul de paturi ocupate, ceea ce este foarte bine. În momentul de faţă avem 169 de pacienţi internaţi în Spitalul Municipal şi 31 de pacienţi la secţia din strada Republicii", a spus Birta.

Potrivit acestuia, în prezent spitalul are 179 de paturi libere pentru pacienţii cu COVID-19, în condiţiile în care numărul infectărilor pare să scadă. "Sper ca până la sfârşitul anului viitor să putem scăpa de această pandemie", a declarat primarul.