Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali e clară: primarii, consilierii judeţeni, municipali şi comunali care candidează în numele altui partid decât cel căruia îi datorează  funcţia trebuie să rămână fără aceasta. Aceeaşi lege are însă şi "găuri": încetarea mandatelor se constată prin ordin al prefectului, emis la sesizarea partidului din care a plecat traseistul sau a secretarului unităţii administrativ-teritoriale unde activează respectivul ales. 

Cum partidele sunt mai dezorganizate ca oricând, unul chiar dispărând de la precedentele alegeri, iar secretarii unor consilii sunt supuşi primarilor, Prefectura Bihor a ajuns într-o situaţie nemaiîntâlnită: ca să poată "demite" migratorii, a luat ea iniţiativa de a culege informaţiile care să-i permită aplicarea legii.

Dă-mi-l mie, ia-ţi-l ţie!

Pe lângă multe noutăţi privind desfăşurarea campaniei, alegerile locale din 5 iunie 2016 sunt caracterizate de o racilă veche, dar ajunsă la o amploare fără precedent: un procentaj uriaş din totalul primarilor şi consilierilor aleşi la precedentul scrutin, din iunie 2012, candidează acum pe listele altor partide decât cele sub stindardul cărora şi-au obţinut poziţiile.

În Bihor, principalele două partide, PNL şi PSD, au racolat anul acesta fie unul de la celălalt, fie de la alte formaţiuni, 4 primari şi aproape 30 de consilieri locali. Astfel, au devenit penelişti edilul comunei Popeşti, Dorin Curtean (ales în numele PPDD), cel din Criştioru de Jos, Fănel Tulvan (fost PSD) şi cel din Pietroasa (ales ca reprezentant al PC, trecut în 2014 la PSD, iar din martie anul acesta la liberali). PSD-iştii l-au racolat pe primarul din Bulz, Augustin Sărăcuţ (ales ca PNL-ist), iar la Sâmbăta edilul Mircea Carţiş (ex-PSD) s-a alăturat ALDE.

Dezmăţ pentru Ponta

Valul de traseism din acest an e, totuşi, boare de parfum pe lângă "tsunami"-ul din 2014, când vicepremierul Liviu Dragnea racola aproape 600 de primari din întreaga ţară (din 3.178), să-i culeagă voturi lui Victor Ponta, în schimbul unor "cadouri" guvernamentale, de la microbuze şcolare până la promisiunea unor fonduri pentru lucrări de apă şi canalizare.

În Bihor, au trecut atunci la PSD 12 edili, majoritatea aleşi în 2012 sub flamura portocalie: cei din Balc (Arsenie Maroşan), Dobreşti (Nicolae Neag), Husasău de Tinca (Mihai Faur), Săcădat (Aurel Pop), Ciumeghiu (Gheorghe Huple), Tărcaia (Aurel Ile), Borod (Sorin Sarca) - toţi de la PDL, Lăzăreni (Cristian Paul) şi Pietroasa (Cornel Pîlea) - ambii de la PC, Avram Iancu (Teodor Matica), Batăr (Ioan Mughiuruş) şi Derna (Victor Filip) - de la PNL, care au dus cu ei şi aproape 100 de consilieri locali.

În plus, din cei 35 de consilieri judeţeni, PSD a "harponat" 4, câte 2 de la PDL (Florin Oros şi Dorel Dume) şi PPDD (Alina Popa şi Vasile Petruţ, acesta din urmă fost "veteran" tot în PDL).

Partide tăcute

Conform legii, aleşii locali care candidează acum - şi toţi sunt în această situaţie - pe listele altui partid decât în 2012 trebuie să-şi piardă mandatele, Prefectura având la dispoziţie în acest sens 30 de zile de la data rămânerii definitive a candidaturilor, adică din 5 iunie. Motivul e logic: traseiştii nu se pot prezenta în faţa alegătorilor din funcţiile dobândite cu ajutorul unui partid pentru a cere voturi în numele altuia.

Teoretic, spune prefectul Claudiu Pop, ordinele de constatare a încetării de drept a mandatelor pot fi emise într-o zi, dar Prefectura se află într-un impas: nu poate acţiona decât la sesizarea partidelor părăsite de traseişti, iar până acum, cu excepţia PNL, care a reclamat consilierii locali Ioan Şanta şi Pavel Chiş (ambii din Ineu), nicio altă formaţiune nu a adus la cunoştinţă "hemoragiile". Ba, mai mult, un partid, PPDD, nici nu mai există!

Pe făraş

Pentru ca, totuşi, legea să fie aplicată, prefectul a iniţiat el culegerea de informaţii care să-i permită înlăturarea din funcţii a traseiştilor. "Am cerut tuturor celor 101 UAT-uri situaţia aleşilor care candidează pentru partide diferite decât în 2012", spune şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, precizând că până vinerea trecută au răspuns 97 UAT-uri, comunicând existenţa a 4 primari şi a 129 consilieri locali care şi-au schimbat partidul în acest an, dar şi că "va fi analizată" inclusiv situaţia celor care au profitat de OG 55/2014.

Toate cazurile vor fi soluţionate săptămâna aceasta când, cel mai probabil, vor fi emise şi ordinele de constatare a încetării mandatelor, chiar dacă pe consilieri, cel puţin, "demiterea" nu-i va afecta, deoarece luna aceasta nu mai sunt programate şedinţe de Consilii şi, deci, nu vor pierde nici indemnizaţiile de şedinţă. Pe primari, însă, pierderea scaunelor i-ar putea costa, căci mulţi speră să fie realeşi pentru că au pâinea şi cuţitul, putând promite alegătorilor de la ajutoare sociale şi lemne de încălzire până la locuri de muncă în primării...