Într-un articol publicitar, marcat ca atare, publicat vineri, 14 decembrie, în cotidianul Crişana patronat de fraţii Ioan şi Viorel Micula, traseistul Octavian Bot, fericit că a devenit deputat USL în Bucureşti, se răzbună pe liberalii bihoreni, mai ales pe Cornel Popa, Ilie Bolojan, Lucia Varga şi Cristian Bodea, numindu-i în toate felurile şi confirmând astfel descrierea pe care i-a făcut-o senatorul Valeriu Boeriu: "aruncător de rahat".

Eruditul şi inculţii

Furios că înaintea începerii campaniei nu i-au acceptat candidatura în Bihor ca membru al PNL, calitate pe care a primit-o de la preşedintele Crin Antonescu în schimbul trădării PDL, partidul în numele căruia s-a pricopsit cu un post de deputat în 2008, Bot şi-a intitulat textul "Perdantul şi Popa Prostu".

Explicând că el nu este un "perdant", ci un "supravieţuitor", deoarece a ştiut să-şi negocieze mereu locuri în Parlamentul României indiferent de partidele prin care a trecut, dar şi că preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, este un "popa prostu", Bot susţine că nu a fost dorit de liberalii bihoreni deoarece îi "stânjenea" cu inteligenţa şi erudiţia sa.

"Facem parte din lumi diferite. În timp ce eu i-am citit pe Max Weber, Isaiah Berlin, Ernest Gellner, von Nises, Hayek, Zeletin şi mulţi alţii, ei, "corifeii" liberalismului bihorean - Popa, Bolojan şi Varga - nu cred că au citit nici măcar "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă", se făleşte Bot.

Supravieţuitorul

Într-un alt pasaj al scrisorii deschise către liberalii bihoreni, Bot susţine că el este liberal "prin cunoştinţe şi convingeri, iar, ei (n.r. - Crişana a păstrat virgula pusă incorect de autor) se numesc liberali doar pentru că fac parte dintr-un partid cu acest nume", care le asigură posturi de "directori, manageri, sau parlamentari" (n.r. - virgulă din nou abuzivă).

Ca să sublinieze că le este superior, Bot afirmă că "eu am supravieţuit în politică, la nivel înalt, din 1990", în timp ce "Cornel Popa vindea apa minerală a fraţilor Micula, cărora ar trebui să le fie recunoscător până la sfârşitul vieţii, pentru că au făcut om din el. Se pare, însă, că Popa a uitat şi a muşcat mâna celor care l-au hrănit".

Traseistul adaugă că Popa a ajuns ca "împăratul Caligula" şi, la fel cum acesta şi-a făcut calul senator, şi el şi-a făcut "sluga senator", trimiterea către şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Bodea, fiind mai mult decât directă.

Bot nu-l uită nici pe Ilie Bolojan, spunând că acesta îşi datorează cariera politică taman lui. "Îi amintesc că, poate, dacă nu mă întâlneam cu el când l-am înscris în partid, iar mai apoi l-am susţinut promovându-l, vindea şi acum banane în ABC-ul său din Aleşd", se făleşte traseistul, adăugând că preşedintele PNL Oradea "mi-a dovedit că este un om frustrat şi complexat, rău şi răzbunător".

"Nişte ţărani"

"Cred că dacă le-ai face o poză de grup lui Popa, Bolojan şi Varga, s-ar putea ilustra cu ea coperta romanului lui Dinu Săraru, "Nişte ţărani", iar poza lui Bodea ar putea fi pusă pe romanul lui Dostoievski, "Idiotul"", mai spune Octavian Bot.

Traseistul nu uită ca în spaţiul publicitar închiriat în ziarul fraţilor Ioan şi Viorel Micula să-i facă "proşti" şi pe jurnaliştii care i-au taxat de-a lungul anilor, când s-a perindat prin nouă partide, lipsa de caracter. "În încercarea lor de a mă discredita, cei amintiţi au fost ajutaţi de unii din presa locală, care se cred ziarişti, şi care au vrut să fie răi, însă, (n.r. - o nouă virgulă aruncată aiurea) nu au reuşit decât să fie proşti!".

În final, Bot juisează pentru că el, "perdantul" a câştigat "al patrulea mandat de deputat în Bucureşti, cu 61,49%", ceea ce este o minciună exprimată de data aceasta tocmai prin lipsa virgulei, deoarece e prima dată când a ajuns deputat de Bucureşti.

"Cred că nu este mai puţin onorant să fii deputat de Bucureşti, decât să fii deputat de Pomezeu-Beiuş. Ciumeţilor, adio şi n-am cuvinte!", şi-a încheiat traseistul scrisoarea deschisă către liberalii bihoreni.

O explicaţie necesară

Amintim că Bot, trecut prin nouă partide, mereu cu pretenţia că este "om de dreapta", ales în 2008 ca deputat PDL, a fost reprimit în PNL de preşedintele partidului, Crin Antonescu, în schimbul trădării sale şi votului alături de parlamentarii USL la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului MRU.

Antonescu i-a promis atunci lui Bot că va primi o candidatură în numele USL la Bihor, dar la desemnarea candidaţilor liberalii bihoreni nu i-au dat nici un vot, nici atunci când traseistul a dorit să candideze în colegiul deputaţial 9 Oradea (câştigat pe 9 decembrie de Florica Cherecheş), nici când s-a răzgândit, orientându-se spre colegiul senatorial 2 Aleşd-Beiuş-Ştei (câştigat la scrutin de Cristian Bodea).

Ca urmare, Bot s-a plâns lui Antonescu, iar acesta i-a oferit o candidatură într-un colegiu din Bucureşti, rezervată liberalilor. Bot a câştigat acest colegiu uitând că, aşa cum se spune deja în folclorul politic, şi dacă ar fi candidat un câine în numele USL acesta ar fi obţinut majoritatea voturilor, dată fiind dorinţa de răzbunare a alegătorilor împotriva PDL-iştilor pe care Bot i-a reprezentat până la începutul acestui an.

"Un frustrat"

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, a declarat că îi este "jenă" să comenteze "poziţia unui frustrat", dar că are convingerea că gestul lui Octavian Bot va fi supus analizei Comisiei de etică a partidului.

"Mie îmi este jenă să comentez poziţia unui frustrat care s-a plimbat în atâtea partide şi care este exact aşa cum îl caracteriza unul dintre colegi: un aruncător de rahat, care împrăştie mereu cu mizerie în cei care, vezi Doamne, nu îi apreciază tăria de caracter, cultura şi inteligenţa. Ce să mai zic?... Cred doar că acest caz va intra automat în analiza Comisiei de Etică a partidului. Chiar dacă un asemenea personaj ar trebui să fie ignorat, de data asta totuşi a mers prea departe", a spus liderul PNL Bihor.

Preşedintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.