Dacă este adevărat că bancurile despre poliţişti nu sunt glume, ci doar relatări, cele cu poliţişti locali vin tare din urmă. Pentru că "viaţa bate filmul"!

Juriştii municipalităţii trec la categoria "dificil" orice proces în care apără poziţia Poliţiei Locale împotriva contravenienţilor care contestă amenzile. Nu de alta, dar în faţa instanţelor de judecată e greu, spre imposibil, de probat o micţiune la stâlp ori la copac sau, şi mai rău, un raport sexual consumat pe bancheta maşinii...

Un job murdar

Cele mai tari cauze ale juriştilor municipalităţii au la bază lucruri "slabe". Pentru că Poliţia Locală nu are jurist propriu, interesele instituţiei care se judecă cu contestatarii amenzilor sunt reprezentante de Direcţia Juridică a Primăriei. Jurişti cu ştaif dau însă din colţ în colţ de câte ori sunt nevoiţi să susţină, sub privirile ironice ale judecătorilor, cauza amenzilor aplicate pentru chiştoace aruncate pe jos, micţionări prin parcuri sau raporturi sexuale consumate în spaţiul public.

Cel mai recent proces de acest fel a pornit de la un incident înregistrat în 9 februarie şi cauzat de o vezică prea plină. O patrulă de poliţişti locali a amendat un orădean surprins în timp ce se uşura liniştit, în plină zi, la intersecţia străzilor Fabricilor cu Matei Corvin. "Am fost amendat de Poliţia Locală cu suma de 200 lei pentru că mi-am făcut nevoile fiziologice (treaba mică) pe strada Fabricilor, lângă un plop. Lucrez ca taximetrist, iar cursa pe care am făcut-o s-a terminat acolo", menţionează dezinvolt contravenientul în acţiunea înaintată instanţei. Şoferul consideră amenda nelegală şi cere anularea ei pe considerentul că nu a făcut nimic ilegal. "Am fost surprins de Poliţia Locală şi am fost fotografiat spunându-mi-se că fac obscenităţi", a protestat micţionarul. Or, el doar urina!

Nevoie mică, belele mari

Instanţa este chemată să facă dreptate într-o problemă geografico-fiziologică. În vreme ce poliţiştii locali au scris în procesul verbal că şoferul "îşi satisfăcea necesităţile fiziologice într-o zonă intens circulată, provocând indignarea cetăţenilor", contravenientul susţine că s-a ascuns cum a putut. "Nu am ştiut că nu pot să fac treaba mică într-o zonă retrasă din strada Fabricilor", a scris şoferul la rubrica "obiecţiuni ale contravenientului".

În lumea taximetriştilor circulă legenda că, de fapt, omul a ales să conteste amenda pentru că i-a adus necazuri în lanţ. "Soţia vrea să divorţeze de el, fiind convinsă că bărbatul nu avea cum să fie surprins de poliţişti în fundul gol decât dacă era la curve, pe centură", se amuză un taximetrist.

Ca să îşi convingă nevasta că e nevinovat, contravenientul a depus împotriva poliţiştilor inclusiv o plângere penală, pentru abuz în serviciu. A invocat faptul că nu avea cum provoca indignarea trecătorilor de vreme ce strada Fabricilor este puţin circulată, şi a reclamat că prin amenda aplicată pe nedrept poliţiştii l-au adus în pragul divorţului. Dacă plângerea de la Parchet i-a fost respinsă, în schimb cea depusă la Judecătorie are şanse de reuşită. Cel puţin teoretic, căci experienţa a demonstrat că Poliţia Locală pierde procese pe bandă rulantă...

Cu avertisment

08-Eugenia-Borbei.jpgEugenia Borbei (foto), şeful juriştilor Primăriei, spune instanţele anulează mai bine de jumătate din amenzile aplicate de Poliţia Locală. "Dacă omul este la prima abatere, dacă invocă faptul că are venituri mici sau dacă poliţiştii nu-i pot proba fapta cu fotografii sau cu martori, judecătorii fie transformă amenda în avertisment, fie o anulează de tot", explică jurista.

BIHOREANUL a descoperit că majoritatea contravenienţilor care au contestat în instanţă amenzile de 500 de lei primite pentru că au aruncat chiştoace sau mizerii pe stradă în timpul campaniei "Oradea nu e o scrumieră" au scăpat de ele. "Directivele Uniunii Europene spun că agentul de poliţie trebuie să demonstreze că persoana amendată a comis fapta, iar asta poate fi foarte dificil dacă nu ai fotografii sau martori", zice Borbei.

"Sex and the city"

Un alt exemplu elocvent datează din iulie 2010, când poliţiştii comunitari au aplicat o amendă de 200 lei unui tânăr din Biharia, sub acuzaţia că a fost surprins în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o tânără în maşina proprietate personală. Conform procesului verbal, tânărul a fost văzut de agenţi în strada Uzinelor, pe câmpul din spatele CET II, "săvârşind în public, împreună cu L.E., acte obscene în autoturismul Lada nr..., provocând indignarea cetăţenilor".

Tânărul a contestat amenda la Judecătorie pe considerentul că pe o rază de 400 metri de locul în care fusese găsit de poliţişti nu există circulaţie publică. Şi, ca atare, nici nu exista cine să se revolte! Mai mult, pretinde că a fost amendat deşi în realitate a fost un gentleman, sărind în ajutorul unei femei neajutorate. "Nu am avut relaţii sexuale cu persoana respectivă. Doar am stat în maşină pe timp de ploaie", s-a scuzat cel amendat.

Nevinovat!

Spre surprinderea reprezentanţilor municipalităţii, judecătorii i-au dat câştig de cauză, iar amenda a fost anulată. "Nu am primit până acum motivarea sentinţei, aşa că nu ştim care au fost argumentele instanţei", spune Borbei. Sentinţa va fi oricum atacată prin recurs, dintr-un motiv cât se poate de simplu. Poliţia Locală are pe rol peste 120 de procese deschise de contravenienţi, iar o parte din ei s-ar putea folosi de precedentele create.

Rămâne de văzut dacă agenţii vor putea furniza juriştilor probe suplimentare pentru a-şi susţine cauza la Tribunal. Poate vor cere o reconstituire cu fata, maşina şi, fireşte, contravenientul...


RECOMPENSE
7
la sută vor primi bonificaţie la salariu poliţiştii locali care fac muncă de teren, începând din luna martie


CU AVERTISMENT
Mizerii, parcări şi comerţ ilegal

Conform evidenţelor Direcţiei Juridice a Primăriei, majoritatea dosarelor în care juriştii municipalităţii apără Poliţia Locală au ca temă contestaţii la amenzi aplicate pentru aruncarea de mizerii pe jos, parcarea pe spaţiile verzi şi comerţul neautorizat pe domeniul public. Din acest punct de vedere, exemplul unei anume F.C. din Hidişelul de Sus este deja de pomină.

Femeia a adunat în ultimul an nu mai puţin de şase amenzi pentru că vinde lapte direct pe trotuar, în cartierul Nufărul. Şi totuşi, nu vrea să se mute în piaţă! "Într-o zi, inclusiv primarul s-a dus să vorbească cu femeia", povesteşte amuzat unul dintre juriştii Primăriei. "Dar ce faceţi aici, tanti?". "Păi, vând şi io nişte lapte cumpărat mai lesne, să îmi fac un ban". "Dar ştiţi că primarul nu dă voie să se vândă lapte direct de pe trotuar?". "Apăi, o avea şi primarul altă treabă decât să mă vadă tocmai pe mine", a spus bătrânica. La fel a considerat şi Judecătoria, care i-a transformat femeii amenzile în avertismente. Până acum...