Ce face omul când nu are ce face? Ajuns în încurcătură, se poate încurca şi mai tare ca să iasă din ea. Aşa a procedat un pensionar din Oradea care s-a încăpăţânat să se judece aproape doi ani cu Poliţia Locală din pricina unei banale traversări neregulamentare.

Prins că a trecut peste cele patru benzi ale Bulevardului Dacia prin loc nemarcat, omul a bodogănit împotriva agentului care l-a "luat de sus", iar apoi, fiindcă i-a urat atât acestuia, cât şi colegului său să le ajute Dumnezeu după cum se poartă cu un biet bătrân cu picioarele betege, a mai fost "abţiguit" cu încă o amendă, pentru ofensarea "organelor".

Bărbatul a acuzat însă obrăznicia oamenilor legii şi a contestat în instanţă ambele sancţiuni. "Să se înveţe minte să fie respectuoşi cu cetăţenii, iar aceştia să ştie că nu trebuie să se lase abuzaţi de autorităţi", explică el, mândru că a bătut Poliţia în justiţie şi amenzile i-au fost transformate în simple avertismente. Chiar dacă pentru asta a cheltuit mai mult, obligând ditamai instituţia să facă la fel...

Pradă lesne

Om în etate, ajuns la 67 de ani, Vasile Bălaj (foto) a călcat pe lege într-o după-amiază de vară oarecare, pe 16 iunie 2013. În jurul orei 18.15 a ieşit din casă pentru a da o fugă peste drum de blocul unde locuieşte, pe Bulevardul Dacia, să-şi cumpere apă de băut de la magazinul Profi. N-a folosit însă pasajul subteran, ci a luat-o direct printre maşini.

La întoarcere, când a trecut din nou strada în acelaşi fel, l-a luat în primire un agent al Poliţiei Locale. "Mi s-a adresat jignitor: «Cum îţi permiţi, măi, să treci pe aici în prezenţa mea!?»", a povestit bărbatul BIHOREANULUI, la doi ani după "abuz". "Poliţistul mi-a cerut actele, dar cine îşi ia buletinul când merge după apă?". I-a spus agentului că nu le avea, iar acesta ar fi continuat să-i vorbească nepoliticos: "Mi-a zis: «Treci la maşină pentru identificare!»".

Bărbatul a încercat să joace "la sentiment", spunând că e bolnav şi-l dor picioarele, dar şi că în acele momente alţii treceau strada, aşa că se simţea discriminat. Epuizându-şi repertoriul, "la un moment dat m-am enervat şi am vrut să plec, spunându-le agentului şi colegului lui din maşină că «aşa să le ajute Dumnezeu după cum procedează ei cu mine»".

"Aşa să vă ajute Dumnezeu!"

Reacţia poliţiştilor? Agentul care până atunci şezuse în maşină a ieşit şi s-a luat după el până la scara blocului, unde l-a ameninţat că "două procese verbale îţi facem, să te înveţi minte!".

Zis şi făcut. Primul act, încheiat la ora 18.40 de agentul Gorgan Vasile, consemnează că "a traversat Bulevardul Dacia prin loc nemarcat şi nesemnalizat, în dreptul Exchange Lorant, deşi în apropiere, la 30 de metri, se află subpasajul Dacia", stabilindu-i o amendă de 225 lei "cu posibilitatea achitării a jumătate din minimul sumei în 48 de ore - 75 lei".

Un al doilea proces verbal i-a fost încheiat la ora 18.50 de al doilea poliţist, Isai Sorin Adrian, pentru că "a proferat injurii şi expresii jignitoare la adresa agenţilor şi a instituţiei Poliţiei Locale, de genul «Să vă f…ă dracul», «Să vă bată Dumnezeu», «Să vă ia dracu’»", amenda pentru această faptă fiind stabilită la 200 lei, fără posibilitatea de a achita jumătate în termen de 48 de ore. "Nu că la prima ar fi calculat corect jumătatea, căci jumătate din 225 lei nu face 75 de lei", spune, ironic, bărbatul.

La judecată

Început în stradă, conflictul a continuat în justiţie, Bălaj contestând ambele sancţiuni la Judecătoria Oradea. N-a angajat avocat dar, fiindcă "am fost geolog la viaţa mea!", s-a înarmat singur cu un adevărat arsenal juridic. Teza sa? Ambele acte erau "lovite de nulitate absolută" pentru că agenţii nu au respectat procedurile.

"Primul agent nu purta caschetă şi nu mi s-a adresat în conformitate cu Regulamentul Poliţiei Locale şi cu normele Codului de Etică, ci m-a interpelat cu o privire răutăcioasă şi violenţă în limbaj. Cel de-al doilea nu a fost echipat în uniformă, ci în ţinută civilă, cu bermude. Martorul pus în acte a fost de circumstanţă şi mincinos. Nu am fost întrebat dacă am obiecţiuni, încălcându-se articolul 16 din OG 2/12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, dar şi articolul 5, conform căruia sancţiunile aplicate trebuie să fie proporţionale cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinând seama de împrejurări, modul şi mijloacele de săvârşire, de scopul urmărit, de consecinţele produse şi de circumstanţele personale ale contravenientului. S-a încălcat şi articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind prezumţia de nevinovăţie, şi Constituţia, care garantează egalitatea cetăţeanului în faţa autorităţii", a "mitraliat" bătrânul, concluzionând că i s-au "încălcat grav onoarea, demnitatea şi reputaţia cetăţenească prin mijloace abuzive, mincinoase şi de rea credinţă".

În plus, a prezentat o grămadă de acte medicale conform cărora suferă de coxartroză şi diabet, şi zeci de poze alb-negru şi color, înfăţişând pietoni ce traversează bulevardul tot "prin loc nemarcat şi nesemnalizat".

Iertat de judecători

Bombardaţi cu aşa "probatoriu", în ianuarie 2014 magistraţii Judecătoriei au procedat rabinic, admiţând plângerea, dar numai în parte. Stabilind că agenţii au acţionat legal şi regulamentar, iar procesele verbale "corespund realităţii", instanţa a dispus înlocuirea sancţiunilor prin amendă cu avertismente, "atrăgând totodată atenţia petentului ca pe viitor să respecte prevederile legale". Motivul? Gradul redus al pericolului social al faptei, detaliul că bărbatul nu mai avusese probleme cu legea şi etatea acestuia.

Poliţia Locală a atacat decizia, reiterându-şi argumentele la Tribunal. Contravenientul "a fost rugat civilizat să se legitimeze", dar "a plecat de la faţa locului înaintea încheierii procesului verbal", iar pe fond - a pledat jurista instituţiei - "nu se poate vorbi de un pericol social redus al faptei, ci din contră, întrucât contravenientul a traversat un bulevard cu patru benzi, cu circulaţie intensă, punând în pericol nu doar propria viaţă, ci şi siguranţa celorlalţi participanţi la trafic".

Cât despre durerile de genunchi, "boala nu justifică fapta, din contră, afecţiunile de natură a-i limita mişcarea picioarelor şi provoca încetinirea mersului au determinat un pericol ridicat pentru şoferi". În fine, a subliniat jurista Poliţiei Locale, omul "nu s-a limitat la această contravenţie, nu a manifestat regret pentru săvârşirea acestei fapte, ci a devenit recalcitrant şi a proferat injurii la adresa agenţilor şi a instituţiei".

Pildă de civism

După încă mai bine de un an, în urmă cu trei luni, Tribunalul a menţinut sentinţa Judecătoriei, arătând că "deşi prezumţia de legalitate şi temeinicie a proceselor verbale nu a putut fi răsturnată prin niciun mijloc de probă" de către Bălaj, "amenzile au fost disproporţionate faţă de pericolul social al faptei, ţinând cont de calitatea de pensionar a petentului".

"Experienţa prin care am trecut merită cunoscută de toţi cetăţenii", consideră acum bătrânul, convins că procesul său poate fi chiar "izvor" de inspiraţie pentru concitadinii abuzaţi nu doar de Poliţia Locală, ci de orice altă instituţie.

Că a cheltuit mai multă energie, timp şi bani prin sălile de judecată e o nimica toată pe lângă faptul că a impus, spune el, un principiu, şi anume că, oricât ar greşi, cetăţeanul trebuie respectat şi când nu are dreptate. Tenacitatea sa e demnă de urmat, în timp ce îndărătnicia Poliţiei Locale este condamnabilă, numai şi pentru faptul că a cheltuit banii contribuabililor într-un război inegal, cu un biet cetăţean...


OBLIGAŢI LA CONSECVENŢĂ
"În slujba legii"

Directorul Poliţiei Locale Oradea, Ioan Găluţ (foto), consideră că, în ciuda faptului că persoana sancţionată de agenţii Gorgan şi Isai a câştigat procesul, dreptatea a fost de partea poliţiştilor, verificările interne confirmând că aceştia au fost echipaţi şi au acţionat regulamentar.

"Poliţia Locală Oradea este garantul respectării normelor de conduită socială la nivelul municipiului. Sancţiunile contravenţionale aplicate de agenţi sunt prevăzute prin legi, ordonanţe, hotărâri de Guvern şi hotărâri ale Consiliului Local, iar procesele verbale întocmite respectă în mod absolut prevederile legale în materie", aminteşte şeful instituţiei.

Cât despre faptul că Poliţia Locală a purtat un proces atât de lung pentru o miză atât de mică, Găluţ susţine că "diligenţele depuse în vederea apărării proceselor verbale atacate în instanţă sunt o consecinţă firească a activităţii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor". Altfel spus, indiferent de amploarea neregulilor constatate de agenţi, juriştii sunt obligaţi să-i susţină prin chiar natura meseriei şi specificul instituţiei. Vorba latinilor, dura lex, sed lex...