Strada Vasile Alecsandri intră în şantier. Primăria va supune joi aprobării Consiliului Local indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea caselor Roth (nr. 3) şi Munk (nr. 7) dar şi a imobilului din Piaţa Ferdinand 3, alipit de casa Poynar.

"Cele două imobile din strada Vasile Alecsandri care urmează să fie reabilitate sunt valoroase din punct de vedere arhitectural, fiind reprezentative pentru stilul secession şi stilul eclectic", a declarat, potrivit unui comunicat al municipalităţii, Adriana Lipoveanu, director adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

Conducerea municipalităţii îşi doreşte reabilitarea tuturor imobilelor de pe această arteră pentru ca strada Vasile Alecsandri să devină ulterior arteră pietonală cu terase care să lege Piaţa Unirii de Cetate prin Parcul 1 Decembrie.

„Prioritar petru noi în următorii 2-3 ani este reabilitarea clădirilor din zona centrală, pentru a le reda frumusețea de odinioară și pentru a scoate și mai mult în evidență patrimoniul arhitectural al orașului nostru. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea turismului de patrimoniu, care este o componentă importantă a turismului cultural", a spus, la rândul său, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Situată în strada Vasile Alecsandri 3, Casa Roth a fost construită în 1912 şi este formată din locuinţe care au la parter spaţii comerciale. Valoarea estimată a lucrărilor de reabilitare se ridică la 271.380 lei, iar acestea vor cuprinde de la reabilitarea faţadei, tencuielilor exterioare şi tâmplăriei până la reabilitarea porţii din lemn după modelul original şi demontarea cablurilor de pe faţadă.

Casa Munk, de la numărul 7, are dublu acces şi face legătura cu strada Traian Moşoiu la numărul 6. Construit în 1894, imobilul are în prezent locuinţe la etaj, iar la parter spaţii comerciale.

Lucrările de reabilitare sunt estimate la suma de 169.900 lei şi vor cuprinde, printre altele, reabilitarea faţadelor, refacerea ancadramentelor şi decoraţiunilor, ignifugarea şarpantei, racordarea burlanelor la canalizarea stradală, demonatarea porţilor metalice şi înlocuirea cu uşi din lemn stratificat şi demontarea signalisticii de pe faţadă.

În ceea ce priveşte imobilul din Piaţa Ferdinand 3, valoarea lucrărilor de reabilitare este estimată la circa 265.700 lei. Clădirea a mai fost reparată şi revopsită, însă intervenţiile au fost făcute neorganizat, iar imobilul are un aspect inestetic.

Lucrările de reabilitare vor viza reabilitarea faţadei dinspre stradă, revizuirea tâmplăriilor şi a balustradelor.

Termenul de predare al lucrărilor, la toate cele trei clădiri, va fi de 12 luni.