Trei judecători orădeni, în anii trecuţi protagonişti ai unor dosare clasate ale DNA, au înfiinţat Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), organizaţia având-o ca preşedintă pe Florica Roman (foto) şi ca scop declarat protejarea drepturilor omului ignorate de reprezentanţi ai celor trei puteri ale statului - legislativă, executivă sau judecătorească - dar şi de cei ai societăţii civile şi ai presei.

Fondatorii organizaţiei sunt Florica Roman, judecător la Curtea de Apel Oradea, Traian Munteanu, magistrat pensionar, respectiv Raluca Cuc, de la Tribunalul Bihor, cercetaţi ani de zile în diverse cauze ale DNA pentru suspiciuni de corupţie şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, însă până la urmă toate dosarele lor au sfârşit clasate sau cu soluţii de achitare.

Deşi înfiinţat încă din primăvară, AJADO şi-a început activitatea publică în septembrie, prin postări pe site-ul propriu şi comunicări cu luări de poziţie, ultima chiar luni, în care condamnă intenţia declarată a preşedintelui României de a desfiinţa Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, arătând că adevăratul obiectiv al acestuia ar fi "restauraţia controlului serviciilor de informaţii şi a politicului asupra justiţiei". 

Pe pagina de internet a AJADO, scopurile declarate ale ONG-ului sunt apărarea drepturilor omului, ignorate sau încălcate "de către o parte a reprezentanţilor celor trei puteri ale statului - legislativă, executivă sau judecătorească - dar şi de cei ai societăţii civile şi ai presei".

"Judecătorul este ultima redută de apărare a drepturilor şi libertăţilor persoanei", iar "Asociaţia va intreprinde orice acţiune permisă de lege şi de statutul de judecător pentru a apăra drepturile şi libertăţile persoanei, precum şi pentru a consolida independenţa justiţiei, democraţia şi statul de drept în România", a transmis pe pagina organizaţiei judecătoarea Florica Roman.

Asociaţia a fost înfiinţată pe perioadă nedeterminată şi are trei categorii de membri: fondatori, asociaţi şi membri de onoare. În timp ce membri asociaţi pot fi doar judecători în funcţie sau eliberaţi din funcţii din motive neimputabile, membri de onoare pot fi orice persoane fizice sau juridice din ţară sau străinătate.

Traian Munteanu, care este vicepreşedinte al AJADO, pensionar din 2013, a fost protaonistul mai multor doare de corupţie. Mai recent, el a fost pus sub învinuire şi în dosarul ex-judecătorului Mircea Puşcaş, bănuit că ar fi primit bani pentru a pronunţa o soluţie favorabilă în dosarul unui om de afaceri. DNA n-a reuşit, însă, să probeze acuzaţiile, care au şi fost retrase, la fel ca în dosarul în care au fost cercetate judecătoarele Florica Roman şi Raluca Cuc.

Cele două au fost implicate într-unul dintre cele mai controversate dosare ale DNA Oradea, în care au mai fost inculpaţi şi judecătorii Denisa Vidican şi Ovidiu Galea, vizând modul în care un beiuşean încarcerat pentru o tentativă de viol a fost scăpat de executarea pedepsei. Dosarul a fost trimis în faţa instanţei în iunie 2014, dar returnat procurorilor de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în februarie 2016, pentru nereguli la rechizitoriu. Preluat de structura centrală a DNA, în final dosarul a fost "desfiinţat" chiar de procurorii din Capitală, acuzaţiile faţă de judecători fiind clasate, pe motiv că faptele nu există.

Florica Roman este şi deţinătoare a unui blog pe care emite regulat opinii în linia opoziţiei faţă de abuzurile "statului paralel".