Parcarea de la fosta bază sportivă Voința va fi dată în funcțiune începând din 20 septembrie, după mai bine de 18 luni de șantier.

Trei luni de gratuitate...

Primarul Florin Birta a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că în primele trei luni de la inaugurare parcarea va putea fi folosită de orădeni cu titlu gratuit.

La conferință au mai participat directorul Administrației Domeniului Public, care a derulat investiția, Liviu Andrica, și directorul constructorului Construcții Bihor, Ioan Băințan.

„Parcarea este pregătită să fie dată în folosință de luni, 20 septembrie. Așa cum am stabilit, primele 3 luni vor fi gratuite, după care vor intra în vigoare taxele de parcare folosite și la celelalte parcări. Odată cu finalizarea acestei parcări, Oradea dispune de aproximativ 2.000 de locuri de parcare în afara carosabilului”, a declarat Birta.

Potrivit primarului, odată cu inaugurarea noului parking, municipalitatea va desființa mai multe locuri de parcare de pe carosabil din zona centrală, pentru a face loc bicicletelor și a fluidiza traficul.

„După darea în folosință a parcării vom lua mai multe măsuri. Pe strada Academiei vom desființa locurile de parcare și vom reveni la traficul cu dublu sens, pentru a asigura accesul locatarilor din zonă. Pe strada Simion Bărnuțiu vor fi desființate, la fel, locurile de parcare, iar pe strada Roman Ciorogariu toate parcările vor fi trasate paralel la bordură astfel încât să putem amenaja o pistă pentru biciclete”, a spus primarul.

... ridicată din profitul aquapark-ului

Parcarea din strada George Barițiu este cea de-a cincea care a fost construită la cererea municipalității orădene, de Administrația Domeniului Public.

„Investiția, în valoare de 3,5 milioane euro, a fost suportată de ADP din profitul înregistrat de aquapark-ul Nymphaea. Dacă facem un calcul, faptul că orașul nu a fost nevoit să ia un împrumut pentru construcția parcării a adus bugetului local o economie de circa 300.000 euro reprezentând cheltuielile cu dobânda”, a declarat directorul ADP, Liviu Andrica.

Într-o etapă ulterioară, ADP va vinde imobilul către municipalitate care, pentru a-și ușura povara financiară, îl va plăti în zece rate egale.

Magazin și birouri de închiriat

Noua parcare, cu acces atât dintre strada George Barițiu, cât și dintre strada Academiei are o suprafață utilă totală de 7.733 metri pătrați și este formată din două corpuri de clădire, din care unul destinat locurilor de parcare în sine și unul cu birouri.

Corpul A al parcării, cu o suprafață de 6.512 metri pătrați, este compus din demisol, parter, două etaje și terasă și are o capacitate de 336 de locuri.

„Fiecare loc de parcare este dotat cu senzori (foto jos) care se fac de culoare roșie în momentul în care locul este ocupat ca să se vadă de departe”, a afirmat primarul Florin Birta.

Corpul B, cu o suprafață de 1.221 metri pătrați, are la parter un spațiu comercial cu o suprafață de 132 metri pătrați, la primul etaj șase birouri, iar la al doilea etaj șapte birouri.

Potrivit primarului, spațiul comercial și birourile vor fi scoase de municipalitate la licitație în vederea închirierii. Teoretic, orașul ar trebui să obțină un preț bun pentru că este vorba de un spațiu ultracentral, modern cu locuri de parcare asigurate.