Trei magistraţi din cadrul Judecătoriei Oradea sunt cercetaţi prealabil de Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor respectiv pentru exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune, se arată într-un comunicat făcut public de Biroul de presă al CSM.

Verificările au fost dispuse în urma unui control efectuat la sfârşitul anului trecut la Oradea, control care a relevat prelungirea nepermisă a duratei de soluţionare a dosarelor care „s-a produs, deopotrivă, din motive imputabile şi alte motive neimputabile judecătoriilor supuse controlului".

„Principalele motive imputabile instanţelor judiciare, identificate de către judecătorii-inspectori, au constat în nesancţionarea atitudinii culpabile a participanţilor la procedurile judiciare, neaplicarea regulilor referitoare la termenele până la care părţile pot formula cereri, insuficienta studiere a dosarelor şi a unor dispoziţii legale, respectiv acordarea unor termene nejustificat de lungi în raport cu obiectul cauzelor şi cu motivele pentru care s-a dispus amânarea judecăţii", se arată în comunicatul CSM.

Printre motivele neimputabile identificate de inspectori s-au numărat: complexitatea probatoriului, comportamentul participanţilor la procedurile judiciare, care îşi exercită drepturile procedurale contrar scopului pentru care au fost instituite de lege, efectuarea cu mare întârziere a lucrărilor dispuse de instanţă şi calitatea necorespunzătoare a acestora, în special a expertizelor tehnice judiciare, numărul redus de judecători şi fluctuaţiile de personal.

În urma controlului, Secţia pentru judecători a CSM a dispus Curţii de Apel Oradea organizarea unor forme de pregătire profesională dar şi sesizarea ministrului Justiţiei pentru suplimentarea numărului experţilor din cadrul INEC şi al Laboratoarelor interjudeţene de expertiză criminalistică.

„Totodată, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus adoptarea unor măsuri la nivelul instanţei care să permită alocarea unor termene scurte la înregistrarea şi repartizarea unor cauze cu o vechime mare, pentru soluţionarea căilor de atac sau în rejudecare", se mai arată în document.

Totodată, Inspecţia Judiciară va efectua un nou control la Judecătoria Oradea, pentru a verifica eficienţa managerială şi modul în care judecătorii cu funcţii de conducere îşi duc la îndeplinire atribuţiile ce decurg din legi şi regulamente.

Numele judecătorilor cercetaţi nu au fost făcute publice, Secţia pentru judecători solicitând ca „în cuprinsul rapoartelor Inspecţiei Judiciare să se efectueze anonimizarea numelor judecătorilor de la instanţele la care se efectuează verificări".

Purtăroarea de cuvânt a Judecătoriei Oradea, Carmen Domocoş, vicepreşedintă a instanţei, nu a răspuns miercuri apelurilor BIHOREANULUI, pentru a oferi lămuriri cu privire la constatările CSM.