Trei tineri din Bihor, câștigători la olimpiade internaționale, au fost premiați marți, în cadrul unei gale organizate de Ministerul Educației. Gala Olimpicilor Internaționali a fost găzduită de Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București.

„144 de elevi au obținut peste 170 de premii și medalii în acest an la olimpiadele și competițiile internaționale, și asta înseamnă că avem mai multe motive de bucurie decât anul trecut. Distincțiile sunt un motiv de mândrie autentică pentru întreaga țară, dar mai ales pentru cei care le-au obținut, pentru familiile care i-au susținut, profesorii care i-au pregătit și școlile din care provin. Astăzi sărbătorim excelența în educație. Felicitări vouă ce ați reușit performanțe remarcabile, care ne fac mândri! Sunteți dovada potențialului pe care generația voastră îl are, inspirație pentru colegii voștri care doresc să exceleze în domeniile care îi atrag și exemplul că munca rămâne valoroasă”, a spus ministra Educației, Ligia Deca, în deschiderea galei.

Printre cei trei tineri din Bihor care au fost premiați se numără Ilosvay Kovács Boglárka, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Szacsvay Imre și câștigătoare a premiului I la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Maghiară.

De asemenea, a fost invitat pe scena teatrului bucureștean Alex Topai, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Onisifor Ghibu, care în vară s-a dovedit cel mai bun din Europa la olimpiada de geografie.

A mai fost premiată în cadrul galei și Bodnár Mónika Brigitta, care în vară a absolvit Liceul Ady Endre din Oradea, iar în anul școlar precedent a câștigat locul 3 la Olimpiada de Matematică dedicată liceelor cu predare în limba maghiară. Pentru că este deja studentă, în Ungaria, Bodnár nu a putut participa la gala Ministerului Educației.

Toți elevii premiați marți au primit diplome, premii și bani, sumele fiind între 5.000 și 20.000 de lei, în funcție de rezultatul obținut. După cum a precizat Ligia Deca, în total, olimpicii români cu premii obținute la competiții internaționale au atras premii în valoare de peste 1,4 milioane lei.

Pe lângă banii oferiți elevilor, Ministerul Educației a premiat cu sume similare și profesorii care i-au pregătit, precum și școlile din care provin.

O înregistrare video a galei organizate de Minister:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!