Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, a anunţat, marţi, că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au finalizat ancheta şi au propus trimiterea în judecată a trei bihorence suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Este vorba de celebra Ana Bora, cunoscută pentru numeroasele dosare penale privind înşelăciuni, dar şi evaziune fiscală, provocată prin afaceri oneroase cu produse petroliere, de Ana Maria Bianca Popovici, şi de orădeanca Nela Mirela Secară, administratoarea Artpel Grup, o cunoscută companie profilată pe fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie şi a articolelor de harnaşament.

Din ancheta poliţiştilor a reieşit că, în perioada 2011-2012, Popovici şi Bora au înfiinţat societăţi comerciale în numele cărora, ulterior, au fost emise documente justificative fictive în valoare de 1.866.762 lei, care atestă efectuarea unor operaţiuni comerciale nereale, ca de pildă prestări servicii sau livrări de bunuri către trei firme administrate de Nela Mirela Secară.

Aceasta a înregistrat în evidenţele contabile facturi fictive emise şi a plătit contravaloarea prestaţiilor prin transfer bancar, sumele fiind retrase de către Ana Maria Bianca Popovici în complicitate cu Ana Bora şi restituite imediat Nelei Secară.

Paguba produsă bugetului de stat de către trei femei se ridică la 689.035 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Pentru recuperarea prejudiciului, poliţiştii au pus sub sechestru pe o clădire din Şuncuiuş, aparţinând unei firme patronate de Secară şi care, spun ei, acoperă integral valoarea prejudiciului provocat.

Odată cu finalizarea anchetei, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunerea de trimitere în judecată a celor trei femei.