Trei orădeni au făcut parte din lotul naţionalei României la „beach waterpolo”, un joc de polo în ape deschise, care s-a aflat în Egipt la prima ei competiţie oficială de când s-a înfiinţat.

Tricolorii au evoluat în perioada 12-15 mai, în cadrul competitiei Egypt Aquatic Festival, unde 11 echipe naţionale s-au luptat pentru a prinde cele trei locuri care asigură prezenţa la Jocurile Mondiale de Plajă, care vor avea loc în luna august, în Bali.

Echipa României, condusă de Eugen Georgescu, tehnician cu o vastă experienţă, i-a avut în componenţă şi pe orădenii Cosmin Goina, Maximilian Costa şi  Tommasso Insinna.

De menţionat că fiecare echipă a putut deplasa şapte jucători, atât cât permite regulamentul, iar în apă s-au aflat în permanenţă un portar şi trei jucători.

Orădeni în lot

Goalkeeper-ul echipei României a fost experimentatul Dragoş Stoenescu, care deşi are 43 de ani este încă jucător activ la Rapid.

Din lotul României au mai făcut parte Flavius Amarie (fost campion cu Steaua), Iulian Rădoi (fost campion cu Steaua şi Rapid), Anton Zamfir (Academia Barcelona), Cosmin Goina (fost campion cu Steaua şi Crişul Oradea) Tommasso Insinna (component al naţionalei U20 / CSU Oradea) şi Maximilian Costa (căpitanul echipei CSU Oradea).

„Atmosfera în echipa noastră a fost minunată, pot spune că nu am mai trăit așa ceva nicăieri. Antrenorii noștri, Eugen Georgescu și Cosmin Goina (antrenorul meu de la CSU), au reușit să formeze o echipa din jucători tineri (Tomasso Insinna și Gheorghe Alexandru, Anton Zamfir și eu) și jucători experimentați (Iulian Radoi, Flavius Amarie). Pentru mine a fost extraordinar să joc într-o echipă cu “Portarul-Legendă” al poloului românesc, Dragoș Stoenescu, care a “închis poarta” de multe ori și ne-a condus cu experienţa lui”, a declarat pentru BIHOREANUL, la întoarcerea în ţară, Maximilian Costa.

Desfăşurat în portul Sawei, din Hurghada, turneul Egypt Aquatic Festival a reunit la start 11 echipe, care în prima fază au fost împărţite în patru grupe. Au fost trei grupe de câte trei echipe, iar o grupă cu două echipe.

Locul 5, în final, pentru România

România a fost repartizată în Grupa C, alături de reprezentativa ţării gazdă şi Serbia. Mult mai experimentată în astfel de jocuri, Egiptul a învins echipa României, la primul joc al selecţionatei ţării noastre în noua disciplină sportivă, cu scorul de 11-5.

A venit însă meciul cu Serbia, unde România a reuşit o mare victorie, cu scorul de 13-12. Astfel, tricolorii s-au situat pe locul 2 în grupă şi s-au calificat pentru sferturile de finală, unde au cedat, la mare luptă, scor 13-14, cu Muntenegru.

Ca urmare, România a jucat apoi în meciurile de clasament 5-8, unde au învins mai întâi Ucraina, cu scorul de 17-4, iar apoi Kazahstanul, cu 15-5.

Tricolorii au încheiat turneul pe locul 5, dar încă mai speră să participe la Jocurile Mondiale de Plajă de la Bali. Aceasta pentru că una dintre echipele care erau calificate deja a anunţat că nu mai participă şi, ca urmare, s-a calificat în locul ei echipe de pe locul 4 de la turneul egiptean. Astfel, în acest moment, echipa României este prima sub linie şi mai aşteaptă să se retragă vreo altă echipă calificată, pentru a ajunge, la rându-i, în Bali.

„Am avut un pic ghinion, întâlnindu-ne cu ambele echipe din finala turneului pe parcurs. Faptul că am pierdut la un singur gol de la Muntenegru, adică de la câștigătorii turneului și că i-am învins pe cei din naţionala Serbiei, sunt rezultate remarcabile. Încă sperăm să participăm și la turneul final care are loc în august la Bali, dar vom afla mai târziu”, a mai precizat Maximilian Costa, cel care la turneul din Egipt a ocupat locul 3 în clasamentul golgheterilor, cu 23 de reuşite.

Câştigătoarea turneului a fost Muntenegru, care a învins în finală Egiptul. Pe locul 3 s-a clasat Ungaria, iar pe poziţia a 4-a, Germania.

Costa a înscris primul gol al României

Jucătorul orădean se mândrește că a intrat în istorie.  „A fost primul turneu de mare avengură și noi, cei din naţionala României am fost de faţă, iar rezultatul a fost unul bun, cu toate că totul a fost nou pentru noi. Eu mă mândresc în mod deosebit ca voi intra în istorie ca jucătorul român care a dat primul gol pentru naționala noastră”, a mai spus Costa.

Sportivul a ținut să-i mulțumească lui Paul Georgescu, cel care a organizat deplasarea și a reușit să motiveze și sponsorii să susțină lotul.

„Eu sunt recunoscător celor de la Facultatea de Medicină din Oradea, care mi-au permis să iau parte la turneu şi, nu în ultimul rând, sunt foarte mândru că am putut să reprezint România la acest turneu, iar împreună cu Tomasso să reprezint Oradea”, a mai declarat jucătorul orădean.

Ce este beach waterpolo?

Beach waterpolo este o variantă foarte spectaculoasă a poloului pe apă. Se dispută în 3 jucători plus un portar. Ca urmare, este foarte rapid, cu multe şuturi la poartă, rezultând și multe goluri, pentru că și regulile sunt mai simple. Terenul are 15 metri lungime şi 10 metri lăţime. Se joacă timp de patru reprize a câte 5 minute.

Interesantă este şi regula că dacă o echipă se distanţează în timpul meciului la mai mult de zece goluri diferenţă pe tabelă, jocul se încheie în acel moment, chiar dacă timpul regulamentar încă nu a expirat.

„La Soma Bay am obseravat că acest sport are priză la public, este ca un “Party” la malul mării, fiind asemănător beach-volleyball-ului”, după cum a ţinut să mai precizeze orădeanul Maximilian Costa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!