Trei orădeni au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Oradea pentru constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea de monede şi înşelăciune.

Este vorba despre Iuliu Rotundu, 28 ani, Marius Beltechi şi Cristian Toro, acuzaţi că, anul trecut, au plasat pe raza municipiului Oradea 144 de bancnote false. Ancheta în caz a pornit pe 1 august anul trecut, în urma unei reclamaţii făcute de angajaţii complexului comercial Metro, care au descoperit că un client plătise mărfuri cu bancnote de 100 lei false.

În aceeaşi zi, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor declanşau investigaţiile, iar pentru identificarea autorilor au recurs şi la ajutorul unui poliţist sub acoperire respectiv la un colaborator cu relaţii în lumea interlopă orădeană, care au primit sarcină să dea sfoară prin oraş că sunt interesaţi să cumpere bani falşi.

Pe 11 septembrie anul trecut, primul suspect pica în plasa poliţiştilor: Iuliu Rotundu, 28 ani, cunoscut spărgător de locuinţe şi societăţi comerciale, eliberat condiţionat din Penitenciarul Oradea la sfârşitul anului 2012, unde a stat închis pentru un număr de 34 de furturi.

Auzind că are muşterii pentru bancnotele false, Rotundu s-a grăbit să-şi prezinte marfa şi a vândut investigatorilor sub acoperire 25 de bancote contrafăcute pentru 750 lei. Falsurile au fost prezentate imediat criminaliştilor care au găsit pe ele amprentele unui alt hoţ orădean, Cristian Toro, 38 ani, părtaşul lui Rotundu atât la falsificarea bancnotelor, cât şi la plasarea lor în oraş.

Pentru a-i dovedi pe cei doi, poliţiştii i-au pus pe cei doi sub supraveghere, procedură care a adus şi un nou suspect în caz: Marius Beltechi, 38 ani, amic bun cu Iuliu Rotundu şi, la fel ca acesta, împătimit al păcănelelor. De altfel, la păcănele îşi şi cheltuiau cei doi hoţi banii obţinuţi din plasarea falsurilor.

Afacerea a fost "închisă" pe 7 noiembrie, când investigatorii sub acoperire au făcut o nouă comandă pentru 100 de bancnote false şi când anchetatorii i-au şi reţinut pentru 24 de ore. În aceeaşi zi, poliţiştii percheziţionau garsoniera folosită de Toro şi Rotundu, găsind încă 10 bancnote cu cupiura de 100 lei false şi 2 imprimante folosite la fabricarea banilor.

O zi mai târziu, Tribunalul Bihor a emis pe numele lui Rotundu şi Toro, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, care au fost prelungite, fiind în vigoare şi în prezent.

Din verificările poliţiştilor, în perioada august - noiembrie 2013, cei trei au provocat un prejudiciu de 14.400 lei, recuperat integral, prin aplicarea de sechestru asiguratoriu asupra unor bunuri deţinute de membri grupării.