Trei tineri din Beiuş au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş sub acuzaţia de lipsire de libertate după ce au sechestrat timp de câteva ore un adolescent de 16 ani din Uileacu de Beiuş.

Radu Stan, fost patron de local din Beiuş, iar în prezent comerciant în piaţa din localitate, prietena acestuia, Anamaria Viliga şi fratele ei, Ionuţ, au fost reclamaţi pe pe 30 martie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş de victima lor, Arnold Balint, la acea vreme elev în clasa a IX la Colegiul Naţional Samuil Vulcan.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe 25 martie, Radu Stan a fost prădat, hoţii furându-i mai multe cartuşe de ţigări din piaţă. În loc să reclame furtul la Poliţie, afaceristul a încercat să dea singur de urma vinovaţilor, iar primul lui suspect a fost Arnold Balint, un adolescent de 16 ani din Uileacu de Beiuş pe care l-a şi abordat trei zile mai târziu, împreună cu Ionuţ Viliga, fratele prietenei sale.

Cei doi l-au aşteptat pe adolescent în staţia de autobus din Uileacu de Beiuş în momentul în care acesta se întorcea acasă de la şcoală, i-au cerut să se urce în maşina cu care veniseră, un Mercedes BH-10-JYJ, unde l-au supus la un interogatoriu, solicitându-i să recunoască furtul ţigărilor şi să le înapoieze.

"Deşi adolescentul a negat că ar fi avut vreo legătură cu fapta de care era acuzat, indicând şi martori în acest sens, inculpaţii nu i-au dat drumul până când nu i-a condus la toţi martorii indicaţi, pentru ca aceştia să-i confirme versiunea, pe care, de asemenea, i-au luat la întrebări. La un moment dat, în maşină a urcat şi sora unuia dintre învinuiţi, care a intervenit şi ea în aşa-zisa anchetă, atrăgându-i atenţia adolescentului că-l vor duce la poliţie dacă nu recunoaşte că a furat ţigările", a explicat BIHOREANULUI prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău.

Potrivit lui Sabău, Stan şi fraţii Viliga au recunoscut doar în parte fapta comisă. "Au susţinut că ei nu au exercitat niciun fel de presiuni asupra băiatului şi că nu l-au obligat să-i însoţească. Este evident însă că minorul nu a mers de bună voie, iar din declaraţiile martorilor reiese că acesta a fost speriat", a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş.

Vineri, după finalizarea cercetărilor în caz, procurorii beiuşeni au dispus trimiterea în judecată a lui Radu Stan şi Ionuţ Viliga pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar a Anamariei Viliga pentru complicitate. Dacă vor fi condamnaţi, cei trei riscă pedepse cu închisoarea între 5 şi 15 ani.