Un tânăr în vârstă de 25 ani din localitatea bihoreană Aușeu a fost reţinut, iar un bărbat de 30 ani din Sălaj a fost plasat sub control judiciar de procurorii DIICOT Oradea, acuzaţi că au exploatat trei tineri din Bihor, inclusiv o adolescentă în vârstă de 15 ani, forţându-i să cerşească în zona unor biserici. Pe una dintre victime, o tânără de 20 ani, au obligat-o şi să se prostitueze.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, cei doi bărbaţi au recrutat şi exploatat victimele în perioada 2018 - 2020, "prin ameninţare şi violenţă" și le-au adăpostit în casele lor. Le transportau chiar ei în proximitatea unor lăcașuri de cult din județele Bihor și Cluj, în principal în zilele de duminică obligându-le să cerşească.

Tinerii, un băiat şi două fete cu vârste de 20, respectiv 15 ani, erau învăţaţi să spună poveşti care stârneau mila, ca să strângă cât mai mulţi bani. Totodată, tânăra de 20 ani era transportată în parcări de TIR-uri, unde era obligată să se prostitueze.

Victimele erau supravegheate permanent, iar banii strânşi le erau luaţi.

Cazul a intrat în atenţia poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și a procurorilor DIICOT Oradea anul trecut. Luni, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea au pus în executare două mandate de aducere emise de către procurorul de caz pe numele celor doi bărbați, care au fost inculpaţi pentru trafic de persoane și trafic de minori, în modalitatea exploatării sexuale și prin cerșetorie.

"În urma punerii în executare a mandatelor de aducere a celor doi și, după audierea acestora de către procurorul DIICOT Oradea, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore față de bărbatul de 25 de ani (din Bihor n.r.), iar față de cel de 30 de ani, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile", se precizează în comunicatul Poliţiei Bihor.

Marţi, după expirarea perioadei de reţinere, și bihoreanul din Auşeu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 zile.

Ancheta în caz este continuată de poliţiştii BCCO Oradea, sub coordonarea procurorului DIICOT.