Tribunalul Bihor a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a trei orădeni anchetaţi de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea pentru trafic de droguri de risc şi etnobotanice.

Călin Boldiş, 33 ani, Kovács József, 30 ani, şi Kovacs Vlad, 30 ani, au intrat în atenţia procurorilor în luna ianuarie şi sunt acuzaţi că se aprovizionau de două ori pe săptămână cu etnobotanice şi cannabis din Ungaria, substanţe pe care, mai apoi, le vindeau în judeţ.

Pentru a-i proba, anchetatorii i-au pus sub urmărire şi, totodată, au infiltrat în anturajul celor trei mai mulţi investigatori sub acoperire. În calitate de clienţi, în ultimele luni, investigatorii au cumpărat mai multe substanţe care, odată verificate la Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor Cluj, s-au dovedit a fi etnobotanice şi cannabis.

Doi dintre traficanţi, Kovacs Jozsef şi Kovacs Vlad, au fost prinşi chiar în timp ce se întorceau din Ungaria cu substanţe interzise în maşină, pe 18 aprilie, când cel din urmă avea un pacheţel de cannabis şi 30 de grame de etnobotanice ascunse în autoturism.

Cei doi, dar şi Călin Boldiş, au fost reţinuţi în aceeaşi zi, iar vinerea trecută au fost prezentaţi Tribunalului Bihor, care a dispus arestarea lor pentru 29 de zile.

"Aşa cum rezultă din declaraţiile inculpaţilor, toţi sunt şi consumatori, dar, în acelaşi timp, nu au loc de muncă şi pun în vânzare droguri şi substanţe etnobotanice pentru a-şi asigura mijloace de subzistenţă, astfel de fapte având o rezonanţă socială negativă şi creând un sentiment de insecuritate socială, atât prin temerea că alte persoane ar putea să fie atrase spre consumul de astfel de substanţe, cât şi prin faptul că acest fenomen a început să aibă o amploare însemnată", a motivat preşedinta secţiei penale din Tribunalul Bihor încheierea de arestare.

Decizia nu este definitivă, fiind atacată deja, prin recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Din datele anchetatorilor doi dintre traficanţi, Călin Boldiş şi Kovács Vlad, au mai fost cercetaţi pentru consum şi trafic de stupefiante, în 2001, respectiv 2012, însă au scăpat din lipsă de probe.