Nu mai e un secret pentru nimeni că Bihorul are o populație surprinzător de mare de urși, care tot mai des se întâlnesc cu oamenii. Un șofer a surprins în imagini trei animale, aparent ursoaica mamă și doi pui, în timp ce fugeau pe șoseaua care coboară dinspre Băița-Plai spre DN 75.

Înregistrarea video, postată joi seară pe Facebook, arată cum urșii surprinși de lumina farurilor aleargă spre pădure, întâi pe șosea, iar apoi traversând în afara părții carosabile. „Întâlnirea” a durat câteva secunde și, din fericire, nici șoferul, nici animalele n-au fost în pericol.

Prezența urșilor în apropiere de Băița-Plai, o zonă montană, nu este surprinzătoare. Conform datelor Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, în Munții Apuseni erau, la începutul acestui an, 25 de urși. Mai îngrijorător este însă că urșii sunt observați tot mai des și în zone colinare sau chiar de câmpie, în apropierea satelor din jurul Oradiei.

În urmă cu o săptămână, localnicii și autoritățile din comuna Sânmartin au stat ca pe jar, după ce un urs a omorât mai multe capre din comună, atacul petrecându-se la distanță mică de case și chiar de o grădiniță.

În această perioadă, urșii se pregătesc de hibernare și încearcă să acumuleze cât mai multă grăsime, care să le asigure somnul de peste iarnă. Apoi, se vor retrage în bârloguri, metabolismul lor se va reduce, astfel că vor supraviețui grație grăsimii adunate.

Vezi imaginile publicate de Dumitras Tvd: 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!