Consiliul Local din Vadu Crişului a hotărât, marţi dimineaţă, la propunerea primarului Dorel Cosma, instituirea a trei zile de doliu local în comună după ce preotul ortodox din localitate, Sorin Mititean, în vârstă de 55 de ani, a decedat luni în spital, pierzând astfel lupta cu Covid-19.

Preotul Mititean a fost internat în spital după ce, în preajma Crăciunului, s-a confirmat că este infectat cu virusul Sars-Cov-2. 

"Consiliul Local a hotărât instituirea a trei zile de doliu local cu interzicerea activităţilor culturale, sportive şi a tuturor manifestărilor publice", a declarat pentru BIHOREANUL, primarul din Vadu Crişului, Dorel Cosma, care a adăugat că preotul a murit după ce a suferit un infarct provocat de Covid-19.

Localnicii au ridicat marţi la prânz un cort în curtea bisericii, în care se va oficia în cursul serii slujba de stâlp, iar miercuri, de la ora 13, slujba înmormântării.

Trupul preotului va fi înhumat în curtea lăcaşului de cult din localitate. "A fost un om deosebit. Nu a avut niciodată niciun fel de contradicţii cu reprezentanţii celorlalte culte şi a ajutat pe toată lumea cum a putut", a declarat Cosma.

Potrivit primarului, preotul Sorin Mititean a fost iubit de credincioşii săi nu doar pentru activitatea pastorală depusă, dar şi pentru implicarea în viaţa comunităţii.

Părintele Mititean a renovat biserica din localitate, a înfiinţat un centru de pictură şi un muzeu la casa parohială. A fost căsătorit şi a avut doi băieţi, din care unul preot ortodox în Borozel.

Acesta este cel de-al doilea doliu local declarat anul acesta în Bihor pentru un preot răpus de Covid-19, după ce săptămâna trecută comuna Sânmartin l-a plâns pe părintele Alin Păşcuţa, care s-a stins la doar 40 de ani.

Cei doi nu sunt singurii preoţi bihoreni care şi-au pierdut viaţa după infecţia cu Sars-Cov-2. În luna noiembrie, Ioan Purtan (64 de ani), paroh în Cefa, a încetat din viaţă în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal din Oradea, spital Covid.