Trenul Connecting Europe Express, care străbate timp de o lună Europa în "anul căilor ferate" va opri sâmbătă seară pentru aproape o oră la Oradea.

Un tren european...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, garnitura va ajunge la Oradea la ora 21:21, unde va staţiona timp de 55 de minute pentru a părăsi staţia la ora 22:16.

"Autorităţile locale vor avea un mesaj de bun venit pentru oaspeţi, după care se va face un schimb de steaguri sau fanioane între oficialităţile orădene şi delegaţiile participante. Mai apoi, cei prezenţi vor putea admira expoziţia de imagini feroviare organizată în incinta holului staţiei CFR. Delegaţii vor avea ocazia şi să vadă centrul oraşului în cadrul unei vizite scurte", a transmis Primăria.

Trenul Connecting Europe Express va străbate în mod simbolic toată Europa în "anul căilor ferate".

Garnitura va străbate 20.000 de kilometri, va străbate 26 de ţări şi va opri în 100 de localităţi într-o călătorie care va dura mai bine de o lună şi care este menită să identifice obstacolele care stau în calea creării unei reţele feroviare europene interconectate.

Trenul a pornit pe 2 septembrie din Lisabona, va intra în România pe 17 septembrie prin Giurgiu, va ieşi din ţară pe 18 septembrie pe la Curtici şi va ajunge la destinaţie pe 7 octombrie la Paris.

... pe linii româneşti

Pentru România vizita garniturii Connecting Europe Express este un motiv de reamintire a stării deplorabile în care se află căile ferate.

Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, "trenul UE va face 850 kilometri în România în 20 de ore, adică va merge cu 42 kilometri la oră în medie, pe când în Portugalia şi Franţa va parcurge 1.700 kilometri în 17 ore, adică o viteză de 100 kilometri pe oră".

Potrivit ZF, de la aderarea României la UE în 2007 autorităţile au reuşit să modernizeze doar 125 kilometri de cale ferată din bani europeni. Pentru comparaţie, în aceeaşi perioadă Polonia a reuşit să reabiliteze 1.607 kilometri de cale ferată.

Starea proastă a căii de rulare a făcut ca în anul 2020 tot al treilea tren operat de CFR Călători să înregistreze întârzieri.