Judecătorul de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor a emis, joi, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele celor doi oameni de afaceri reţinuţi cu o zi mai devreme într-un dosar al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor deschisă pentru o evaziune fiscală care a provocat o  pagubă de peste 767.000 euro bugetului de stat.

Măsura s-a luat la propunerea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cei care supraveghează ancheta, însă nu este definitivă. Cei doi, Cornel Macarie şi Marian Ţigan, au posibilitatea să o conteste la Curtea de Apel Oradea.

Afaceriştii au fost reţinuţi, miercuri, pentru 24 de ore, iar soţia celui din urmă, Margareta Macarie, a fost pusă sub control judiciar. Cu toţii sunt cercetaţi pentru o evaziune fiscală care ar fi provocat o pagubă de peste 767.000 euro bugetului de stat.

Din ancheta efectuată în caz, frauda a fost comisă în perioada 2010-2013, iar cei trei sunt suspectaţi că au creat circuite financiare fictive pentru a se sustragere de la plata TVA aferentă comercializării pe piaţa internă a unor  produse agroalimentare achiziţionate din spaţiul intracomunitar.

Cei trei orădeni sunt suspectaţi că au cumpărat legume şi fructe din ţări intracomunitare, pe care ulterior le-au vândut "la negru" în România, la preţuri mici, dar şi că au declarat organelor fiscale operaţiuni fictive de vânzare a respectivelor mărfuri către diverse firme tip "fantomă" din Ungaria.

Pentru dovedirea fraudei, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Bihor, poliţiştii au descins la sediile firmelor şi la locuinţelor celor implicaţi. Despre ce au găsit poliţiştii în timpul scotocirilor, citiţi în articolul: Două persoane reţinute în urma percheziţiilor de miercuri