După mai bine de 10 luni de dezbateri, săptămâna trecută judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bihor a dat verdictul în dosarul întocmit de procurorii DNA Oradea pe numele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, şi al oamenilor de afaceri Beneamin Rus, Bojtor Vilmos, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo şi Gheorghe Roatiş.

Magistratul a respins, ca nefondate, toate cererile şi excepţiile formulate de apărătorii inculpaţilor legate de rechizitoriul şi probele administrate de DNA, stabilind că acestea sunt legale şi, totodată, legal administrate.

Procesul nu va începe, însă, întrucât încheierea judecătorească mai poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea.  

În dosarul trimis în judecată pe 16 iunie anul trecut de procurorii DNA Oradea, liderul UDMR Bihor şi acoliţii săi sunt auzaţi că ar fi realizat venituri necuvenite de peste 4,3 milioane euro, după ce ar fi intervenit ca firmele Keviep, Selina şi Martex Trans să beneficieze de contracte publice cu administraţia locală. Prin afacerile lor, bugetele publice ar fi fost păgubite cu peste 6 milioane de euro.

Kiss a fost trimis în faţa instanţei pentru spălare de bani în formă continuată (4 infracţiuni), abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, iar Rus pentru spălare de bani în formă continuată (2 infracţiuni) şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în faţa instanţei Bojtor Vilmos Laszlo, pentru spălare de bani în formă continuată (4 infracţiuni) şi complicitate la luare de mită, respectiv trafic de influenţă în formă continuată, dar şi Milossy Ferenc Laszlo, Milossy Ferenc (tată şi fiu), patronii firmei Keviep, şi afaceristul Gheorghe Roatiş, cu toţii pentru spălare de bani în formă continuată.

Procurorii l-au cercetat şi pe Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, dar faptele reţinute în sarcina acestuia s-au clasat, odată cu decesul magnatului, survenit anul trecut.

Citiţi, pe larg, despre cum împărţea "baronul" Alexandru Kiss contractele publice pe şpăgi de milioane, miercuri, pe www.eBihoreanul.ro, dar şi în articolele: 

Totul despre Kiss: BIHOREANUL publică în serial rechizitoriul DNA ce detaliază faptele penale ale şefului UDMR

Bandiţii Bihorului: O anchetă a DNA arată cum şefii Consiliului Judeţean împărţeau contractele pe şpăgi, prin licitaţii trucate