Tribunalul Bihor a respins, joi, propunerea de arestare făcută de procurorii DNA Oradea pe numele patronilor companiei de construcţii Dumexim, ca fiind neîntemeiată.

Simona şi Gabriel Dume au fost lăsaţi să plece, deoarece ordonanţa de reţinere emisă pe numele lor a expirat în cursul după amiezii de joi.

Încheierea nu este definitivă, fiind deja atacată de procurori prin contestaţie care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Decizia instanţei nu este încă motivată, dar este evident că judecătorii nu au considerat că lăsarea în libertate a soţilor Dume ar reprezenta vreun pericol social, raportat la faptele de care îi acuză procurorii.

La fel spun Bogdan Meşter şi Alexandru Lele, avocaţii care îi reprezintă pe cei doi patroni în faţa procurorilor DNA şi a instanţelor de judecată. "Soluţia dată de Tribunalul Bihor este legală şi temeinică. Mai multe vom putea spune după verdictul Curţii de Apel Oradea", a declarat avocatul Bogdan Meşter.

Colegul său, Alexandru Lele, s-a arătat convins că instanţele vor respinge şi acuzaţiile formulate de procurori la adresa soţilor Dume. "Clienţii mei au încredere în Justiţie şi sunt convinşi că, până la final, adevărul va ieşi la suprafaţă. Instanţa a constatat, joi, lipsa de temei a acuzaţiilor formulate de procurori şi a solicitării acestora de a fi luate măsuri preventive în cauză, faţă de ei. Aşa cum clienţii mei au susţinut tot timpul, acuzaţiile DNA sunt nefondate, existând probe suficiente pentru a argumenta această realitate", a declarat Lele.

Potrivit datelor făcute publice cu o zi înainte de DNA Oradea, acţionarii şi administratorii firmei Dumexim sunt acuzaţi, în esenţă, că ar fi folosit documente măsluite pentru a obţine un contract public de 1,5 milioane euro, finanţat din fonduri europene, mai exact de oferte de preţ diminuate, şi că l-ar fi presat pe un colaborator al firmei concurente care i-a denunţat să recunoască că şi aceasta foloseşte practici similare.

Contractul respectiv viza modernizarea drumului forestier Valea Iadului - Comuna Bulz şi a fost licitat în 2013, dar pocedura nu a fost închisă nici până în prezent, astfel că în cauză nu se poate vorbi încă de vreun prejudiciu. În schimb, toate datele indică existenţa unei răfuieli "pe viaţă şi pe moarte" între firmele de construcţii locale, ajunsă, după cum se vede, în faza denunţurilor penale.

Citiţi detalii în articolul "Patronii Dumexim, reţinuţi: Procurorii DNA îi acuză că s-au folosit de acte măsluite ca să obţină un contract public"